Klimat i Algarve

Algarvekusten är ett mycket solsäkert resmål då solen skiner hela 300 dagar om året. I och med detta är också Portugal ett av de varmaste länderna i Europa. Snittemperaturen i de sydligaste delarna ligger på cirka 18 grader, medan det lite längre norrut ligger på omkring 15 grader. De varma temperaturerna beror golfströmmens milda vindar över Atlanten. Man kan jämföra den svenska våren med Algarves medeltemperatur. Sommaren kan dock vara väldigt varm, upp mot 40 grader. Värmen håller i sig under våra skandinaviska höstmånader, vilket innebär att man kan bada på Algarvekusten ända in i november månad. Bergen i norr gör att inte drar in några större vinteroväder. Vintern är mild och går aldrig under noll grader.

De mest regnrika månaderna på året är mellan november och februari. Då kan det komma mellan 70-90 mm nederbörd. Därefter avtar regnet successivt för varje månad för att sedan mellan maj och september i princip inte regna alls. Dessa behagliga årstider gör att området är det ultimata golfresmålet. På kustremsans 13 mil finns inte mindre än ett 30-tal golfbanor på vackra platser. På flertalet banor ser man havet, naturen och grönskan vilket är den perfekt miljön för många golfspelare. Golfsäsongen blir också mycket längre än på många andra resmål i Europa.

Oavsett vilken årstid det är kan Algarvekusten bjuda på friska Atlantvindar. Dessa känns ofta härliga och svalkande under sommarmånaderna men man ska även tänka på att de gör stora vågor och starka strömmar i havet. När man badar på Algarvekustens stränder ska man tänka på att man inte badar i skandinaviskt vatten och inte heller i Medelhavet. De starka strömmar na gör dock att mycket snäckor och vackra stenar sköljs upp på stränderna. Under en promenad längs vattenbrynet kan man ofta få chansen att plocka många fina fynd.