Algarve Cup

Algarve Cup är en årligen återkommande internationell fotbollsturnering för damer på Algarvekusten i Portugal. Turneringen anordnas av det portugisiska fotbollsförbundet. De första matcherna i Algarve Cup spelades 1994, sen dess har turneringen spelats nästan varje år. Det är en av de mest prestigefulla fotbollsturneringarna för damlandslag i fotboll och kallas ofta för ”Mini VM”. 

Algarve Cup i fotboll

Så går Algarve Cup till

Algarve Cup bjuder vanligtvis in mellan fem till tolv landslag att tävla i turneringen. Världens absolut bästa fotbollslag brukar ställa upp på grund av turneringens historik och prestige.

2022 fick turneringen ett nytt format. Såhär går det till när Algarve Cup avgörs: 

Varje lag som ställer upp i turneringen spelar två matcher i grundomgången. För varje vinst får man tre poäng och vid lika får man ett poäng. Som mest kan man alltså få sex poäng.

De två lag som har samlat ihop mest poäng under grundomgången möts i finalen. Om två lag skulle ha samma poäng väljer man ut vilket lag som går till finalen utifrån målskillnaden. Flest mål går vidare. 

De lag som inte går till finalen möter varandra i matcher på 45 minuter som avgör vem som tar hem tredje-, fjärde- och femteplats. 

Alla matcher i grundomgången och finalen spelas som en traditionell fotbollsmatch – alltså två halvlekar på 45 minuter vardera. 

Det finns ingen manlig motsvarighet till Algarve Cup. 

Spelplatser

Vanligtvis spelas Algarve Cup under februari månad – när temperaturerna på Algarvekusten är behagliga för sportaktiviteter ute på omkring 15 till 17 grader. 

Det finns ett antal fotbollsarenor på Algarvekusten där fotbollsmatcher i turneringen brukar äga rum.

  • Estàdio Algarve, mellan Faro och Lulé
  • Bela Vista Municipal Stadium, Parchal
  • Lagos Municipal Stadium, Lagos
  • Albufeira Municipal Stadium, Albufeira
  • VRS Antonio Sports Complex, Vila Real de Santo António

Estàdio Algarve precis utanför staden Faro är en av de mest imponerande fotbollsarenorna på Algarvekusten. Stadion byggdes inför fotbolls EM för herrar i Portugal 2002 och är idag hemmaarena till bland annat Sporting Club Farense och Louletano Desportos Clube. Arenan tar in över 30 000 åskådare. 

Karta över Algarve Cup spelplatser

Sverige i Algarve Cup

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i Algarve Cups historia. Fram till 2022 har Sverige samlat på sig hela fem guldmedaljer, vilket bara slås av USA som har tio. Norge delar andra platsen med Sverige med totalt fem vinster i turneringen. 

Sverige tog senast hem vinsten 2022 då de slog Italien i finalen efter straffar. 

Historik 

Algarve Cup anordnades för första gången 1994 av Portugals fotbollsförbund, på inrådan av det svenska fotbollsförbundet. Under mitten av nittiotalet saknades det högkvalitativa landslagsturneringar för damer i fotboll – något som Algarve Cup verkligen har förändrat. 

Statusen för turneringen har vuxit med åren, och idag ses den som en av de mest prestigefulla fotbollsturneringarna i världen – efter OS, EM och VM. 

I turneringen får landslag från hela världen delta. Länder som ofta återkommer till turneringen är Sverige, Portugal, Norge, USA, Danmark, Tyskland, Kanada, Kina och Island. 

Som mest har tolv lag spelat i Algarve Cup, och som minst fem lag. Turneringen har anordnats varje år sen 1994, förutom 2021 då den ställdes in på grund av coronapandemin. 

Det land som har vunnit turneringen flest gånger är USA, följt av Sverige och Norge på delad andra plats.   

Vanliga frågor och svar om Algarve Cup

Var spelas Algarve Cup?

Algarve Cup är en fotbollsturnering i Algarve i Portugal. Fotbollsarenor som burkar användas ligger i Faro, Lagos, Parchal, Albufeira och Vila Real de Santo António. Turneringen spelas vanligtvis under en vecka i februari. 

Var kan man se Algarve Cup?

Algarve Cup kan ses på plats i Portugal. Turneringen äger rum på fotbollsarenor i de vackra städerna Faro, Lagos, Vila Real de Santo António och Albufeira på Algarvekusten. Om man vill se turneringen på TV sänder SVT återkommande matcherna. 

Vem vann Algarve Cup 2022?

Sverige vann upplagan av Algarve Cup som spelades 2022. Det svenska landslaget vann finalen mot Italien på straffar. Matchen slutade 1-1 i fulltid, och 6-5 i straffar. 

Hur många lag spelar i Algarve Cup?

Mellan fem till tolv lag spelar vanligtvis den årliga fotbollsturneringen Algarve Cup. Sverige ställer vanligtvis upp i turneringen och har vunnit flera gånger.