Tågresor i Algarve

Om man befinner sig i Portugal, eller på Algarvekusten, är det nästan ett måste att ta tillfället i akt att resa runt och upptäcka mer av landet. Ett bekvämt sätt att upptäcka Portugal och Algarvekusten på är genom tågresor. 

Vi tar oss runt på Algarvekusten, upptäcker mer av Portugal och reser från Sverige till Algarve med tåg – häng med!

Regionaltåg på Algarvekusten

I Sverige är vi ganska bortskämda med bra kollektivtrafik, moderna tåg och busslinjer som går flera gånger i timmen. Tågnätet i Portugal och på Algarvekusten är okej utbyggt, men inte det allra modernaste. Man kan inte ta sig precis överallt med tåg, men mellan större städer går det utmärkt. De största tågstationerna i landet hittar vi i Lissabon och Porto. Alla tågen som trafikerar Portugals järnvägar är kanske inte de allra modernaste i Europa, men det är också en del av landets charm. 

I huvudsak finns det tre olika tågtyper att resa med längs Algarvekusten: Alfa Pendlar, Intercidades och Regionaltåg. Regionaltågen körs längs de flesta sträckor på Algarvekusten, medan Alfa Pendular och Intercidades kör till de större städerna i Portugal. 

Tågsträckor till Algarvekusten

Populära tågförbindelser från Portugals största städer till Algarvekusten:

  • Lissabon – Faro: Det går direkttåg mellan städerna som tar cirka 3 timmar. 
  • Lissabon – Albufeira: Det går direkttåg mellan ständerna som tar cirka 3 timmar.
  • Lissabon – Lagoa: Ett byte i Tunes. Resan tar totalt cirka 3 och en halv timme. 
  • Porto – Faro: Det går direkttåg mellan städerna som tar cirka 6 timmar. Det går även att ta tåget från Porto till Lissabon, sen byta där till tåget till Faro. Då tar resan cirka 7 timmar. 
  • Porto – Albufeira: Det går direkttåg mellan städerna som tar cirka 5 och en halv timme. Det går även att ta tåget till Lissabon och där byta till ett tåg till Albufeira. Då tar resan ungefär 6 och en halv timme.

Tågresor inom Algarvekusten

Regionaltågen trafikerar de flesta tågstationerna på Algarvekusten. Rälsen går från Lagos, via bland annat Silves, Albufeira, Faro och Monte Gordo, till Vila Real de Santo António. Resan från Lagos till Vila Real de Santo António tar cirka 3 timmar. 

Köpa biljetter till tåg i Portugal

Om man ska resa med tåg i Portugal kan man antingen köpa en biljett online via den här hemsidan, Coimboios de Portugals, Portugals versions av SJ, innan avgång, på järnvägsstationen eller, i vissa fall, köpa den direkt av tågvärden på tåget. Köper man sin biljett på tåget är det många gånger kontantbetalning som gäller. 

Om man reser från en mindre järnvägsstation, som saknar biljettåterförsäljare, är det biljett av tågvärden på tåget som gäller. Vanligtvis gäller samma pris för biljetten online, på järnvägsstationen och på tåget. 

Hur mycket det kostar skiljer sig förstås mellan sträckor. Att resa mellan Lagos och Faro, en resa som tar 1 timme och 40 minuter, kostar under hundralappen. En resa från Porto till Albufeira, som tar nästan 7 timmar, kostar närmare 700 kronor. 

Tåg från Sverige till Algarvekusten

Om man vill resa med tåg från Sverige till Algarvekusten bjuds man på en resa via Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien. Man kan förstås anpassa resvägen efter vad man vill se, men man får räkna med en restid på minst två till tre dagar. 

En rekommenderad resväg från Malmö till Faro på Algarvekusten

  • Tåg från Malmö C till Hamburg i Tyskland
  • Tåg från Hamburg till Paris i Frankrike
  • Tåg från Paris till Hendaye i Frankrike
  • Tåg från Hendaye till Lissabon i Portugal
  • Tåg från Lissabon till Faro på Algarvekusten

Karta över tågstationerna i Algarve

Frågor och svar om tågresor i Algarve

Hur köper man biljetter på tåg i Portugal?

Det finns tre olika sätt att köpa biljetter: online via Commboios de Portugals hemsida eller app, på järnvägsstationen eller av tågvärden på tåget. Många mindre tågstationer säljer inte biljetter, då är man tvungen att köpa av tågvärden på tåget.

Hur reser jag från Lissabon till Algarvekusten?

Från Lissabon går det tåg till Faro, Albufeira och Lagoa på Algarvekusten. Du hittar mer information om resorna högre upp på sidan under rubriken ”Tågsträckor till Algarvekusten”.

Hur reser jag från Sverige till Algarvekusten med tåg?

En vanlig resväg är att åka från Sverige till Hamburg, sen vidare till Paris, Hendaye och Lissabon. Från Lissabon kan man ta tåget till Faro på Algarvekusten.