Vila Real de Santo Antonio

havetFör inte speciellt länge sedan var Vila Real de Santo Antonio en liten fiskeby. Byn är belägen på Algarvekustens östra sida och gränsar till Spanien. Genom staden rinner floden Guadina igenom, som därmed också drar ländernas gränser. 1991 byggdes här en bro över floden som gör att man väldigt lätt kan ta sig till den spanska staden Seville. Närheten till gränsen gör att staden är mycket populär att besöka. Vila Real de Santo Antonio är tillsammans med de andra strandnära orterna längs Algarvekusten en mycket välbesökt plats under sommarmånaderna, invånarna i området stiger då till över miljonen, till skillnad från de 350 000 som året om lever här.

Idag kan man se på gathusen, som ligger på huvudgatan i staden, att de har varit med sedan den gamla ursprungliga uppbyggnaden, mycket av den gamla charmen finns alltså kvar. Den centra delen av staden byggdes upp på 1770-talet då stadsmannen Pombal ville göra en snygg fasad som låg vid den spanska gränsen. Besöker man staden ska man passa på att uppmärksamma den dramatiska mosaikdesignen på huvudgatorna. Runt de gamla 1800-tals husen kan man även se massor av vackra apelsinträd. Naturen är välbehållen och längs med flodgränsen kan man även ta en promenad för att se den fina utsikten till Spanien.

Vila Real de Santo Antonio är en stad där man kan uppleva trevliga restauranger och caféer. Eftersom inte staden har mer än ett par stora hotell är inte turismen allt för stor. De flesta gör bara dagsutflykter hit. Turismen söker sig framförallt till den västra sidan om staden, där närmsta ort är Monte Gordo. Här upplever man mer att staden är välbesökt av semesterresenärer. Omgivningen och naturen mellan städerna är annars mycket orörd och är framförallt full av vackra pinjeträd. En hyrbil är därför att rekommendera för att kunna se området kring städerna.