Resa till Algarvekusten

Till Algarvekusten kan man ta sig på många sätt – med flyg, bil, tåg eller kanske buss. På plats i Algarve kan man ta sig runt på lika många sätt. Vi har samlat allt du behöver veta inför din resa till, och i, Algarve. 

Flyg till Algarve

I Algarve ligger flygplatsen i Faro, regionens största stad. Här landar plan med resenärer som ska till hela södra Portugal, inte bara Algarvekusten. 

Flygplatsen, Aeroporto Internacional de Faro, är Portugals tredje största och ligger ungefär 4 km utanför stadens centrum. Hit kommer miljontals resenärer från. Hela världen varje år och personalen kan vanligtvis både engelska och portugisiska. 

Flygplatsen bjuder på butiker, taxfree, restauranger och caféer. Öppettiderna beror på om man är anländande eller avresande, men generellt har de öppet från tidig morgon till sen natt. 

Andra flygplatser i Portugal: 

  • Lisbon International Airport, Aeroporto de Lisboa
  • Porto Airport, Aeroporto do Porto

Ta sig från Faros flygplats 

Till skillnad från många andra flygplatser i stora turistorter så finns det ingen tågkommunikation mellan Faros flygplats och Faro – eller några andra städer i Portugal. Från flygplatsen reser man istället med regionalbuss, taxi, flygbussar eller hyrbil. 

Från Faro kan man resa vidare längs Algarvekusten eller i Portugal med tåg, buss, hyrbil eller taxi. 

Köra till Algarvekusten

Om man inte flyger till Algarve finns möjligheten att ta en bilresa från Sverige till Portugal. Under resan passerar man många av Europas mest häpnadsväckande länder och man har möjlighet att anpassa sin resa efter egen takt och smak. 

Man kör inte till Algarvekusten på en eftermiddag. Aktiv körtid får man räkna med i alla fall 32 timmar från södra Sverige till Algarvekusten. Hur körsträckan ser ut beror ju lite på vad man vill se under resans gång.

Kör man genom Europa finns det många trafikregler, tullar och vägavgifter att hålla koll på. 

Åka buss till Algarve

Det finns även möjlighet att ta bussen hela vägen till Algarve. Bussbolag som kör över stora delar av Europa är till exempel Flixbus – men dem kan man åka till Frankfurt i Tyskland och därifrån ta bussen hela vägen till Lissabon i Portugal. I Lissabon kan man antingen byta till en annan Flixbus till Faro i Algarve eller välja att resa ner till Algarvekusten på annat sätt.

Räkna med att bussresan till Algarve tar i alla fall ett par dagar – sträckan är lång och man behöver byta buss ett par gånger på vägen.

Hyrbil i Algarve

Väl på plats i Algarve är det få saker som förgyller semestern på kusten som en hyrbil. Algarve är fullt av vackra stränder och naturupplevelser som gömmer sig bortom turistorterna och kollektivtrafikens vägar. 

Det finns många biluthyrningsfirmor i Algarve – både internationella och lokala. Allra smidigast är det att hyra sin bil när man anländer till flygplatsen i Faro. Här finns en rad olika biluthyrare att välja mellan – och hos vissa kan man hyra sin bil i förskott och bara plocka upp den när man kommer fram till flygplatsen. 

Biluthyrare på Faros flygplats: 

  • Hertz
  • Avis-Budget
  • Eurocar
  • Goldcar
  • Guerin
  • Sixt

Transport och kollektivtrafik i Algarve 

Algarve har en väl utbyggd kollektivtrafik som kan ta dig till många städer, mindre byar och spännande attraktioner och upplevelser. 

Buss i Algarve

Busstationerna är utmärkta med skyltar med ordet Paragem. I större städer, eller på större busstationer, kan det även stå Bus stop. Det finns tre olika bussbolag som kör i Algarve: Próximo, Eva och Frota Azul Algarve. Vilket bussbolag man reser med beror på vilken sträcka man ska resa. 

Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på när det gäller bussresor i Algarve: du måste signalera till bussen att du vill att den ska stanna om du väntar på den vid en busstation och du kan köpa bin bussbiljett på busstationen eller direkt på bussen. Om du köper din biljett på bussen är det kontanter som gäller, och gärna så exakta som möjligt. Busschauffören kan vanligtvis lämna lite växel, men du kommer inte få köpa en biljett om du sträcker fram en större sedel. 

Busskort finns för ett visst antal resor eller speciella turistresekort som gäller under ett visst antal dagar.

Taxi i Algarve

Ett populärt färdmedel bland turister i Algarve är Taxi. Taxibolagen i de turisttäta orterna är många. Taxihållplatser hittas vanligtvis utanför de större hotellen, centralt i stora städer och utanför köpcentrum. 

Boka en taxi genom att ringa, använda taxibolagets app eller vid en taxihållplats. Det är inte särskilt vanligt att man vinkar in taxibilar från gatan. 

Tåg i Algarve 

Längs stora delar av Algarvekusten går regionaltåg. Man kan resa längs kusten med tåg, men även inåt landet mot andra delar av Portugal. Längs kusten finns det bland annat tågstationer i Lagos, Silves, Albufeira, Faro, Monte Gordo och Vila Real de Santo António. Att resa längs hela kusten tar cirka 3 timmar. 

De största tågstationerna i Portugal hittas i huvudstaden Lissabon och Porto – hit kan man resa från bland annat Faro och Albufeira med direkttåg. 

Tågbiljetter kan man antingen köpa online, på järnvägsstationen eller av tågvärden på tåget. Precis som med bussbiljetten så är det kontanter som gäller när man köper biljett på tåget – och gärna inga större sedlar. 

Om man vill köpa sin biljett online är det Coimboios de Portugals hemsida som gäller ä ungefär Portugals version av SJ. Här kan man även söka avgångar och planera sin resa. Hemsidan finns på både portugisiska och engelska. 

Frågor och svar om att resa till Algarve

Hur flyger man till Algarve?

Från Sverige kan man flyga direkt till Algarves flygplats i Faro. Flyg till Faro går bland annat från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Du hittar mer tips om flygresor till Algarve här.

Hur tar man sig runt i Algarve?

På plats i Algarve kan man ta sig runt med kollektivtrafik, som buss och tåg, hyrbil eller med taxi. Om man vill uppleva så mycket som möjligt av regionen rekommenderar vi hyrbil – då har man friheten att köra precis dit man vill. Läs mer om hyrbil i Algarve här.

När ska man resa till Algarve?

Bästa tiden att resa till Algarve om man är sugen på badsemester är under juli, augusti och september. Klimatet är dock väldigt milt under hela året, och Algarve är ett resmål vi rekommenderar året runt. Läs mer om klimat i Algarve här.