Transport i Algarve

Att resa runt och upptäcka Algarvekusten är nästan ett måste när man är på semester i regionen. Det finns många vackra städer att upptäcka, byar att promenera igenom, ständer att vandra längs och vackra naturområden att se. 

Hur reser man enklast runt Algarve? Vi guidar dig till Algarves kollektivtrafik och andra transportmedel. 

Kollektivtrafik och transport i Algarve

Buss i Algarve

Ett enkelt sätt att ta sig runt Algarvekusten är med buss. Busstationer har en skylt med texten Paragem – eller Bus stop på engelska i större städer. 

Om man väntar på en buss vid en busstation är det bra att visa för busschauffören att man vill åka med. Bussarna ska stanna på alla stopp, men det är bra att göra en signal när man ser bussen komma för att vara säker på att den stannar. 

En bra sak att veta är att det inte finns några busstidtabeller vid busstationerna. Exakta tider kan man hitta online på respektive bussbolags hemsida. 

Det finns tre olika bussbolag som kör turer i Algarve:

  • Próximo
  • Eva 
  • Frota Azul Algarve

Bussbiljetter Algarve

Bussbiljetterna köper man enklast på busstationen innan man stiger på bussen. Om biljettluckan på busstationen är stängd kan man köpa sin biljett direkt på bussen – då är det bra att ha exakta kontanter för att betala chauffören. Vanligtvis kan de ge lite växel, men du kommer inte bli populär om du försöker betala med en 50-Eurosedel. 

En bussbiljett i Algarve kostar vanligtvis mellan 4 och 6 Euro för en vuxen beroende på hur långt man ska resa. 

Busskort

Om man ska resa mycket med Algarves bussar kan det löna sig att köpa ett busskort med 5, 10 eller 20 resor. Korten gäller endast mellan samma två platser.

Det finns även busskort specialanpassade för turister. Dessa gäller för tre eller sju dagar och ger obegränsade resor inom området. 

Taxi i Algarve

Att åka taxi i Algarve är säkert, lätt och relativt billigt. Taxibilarna känner man igen på deras färger: de är antingen beiga eller svarta med grönt tak. Taxihållplatser kan man vanligtvis hitta vid stora hotell, centralt i större städer och vid köpcentrum.

Taxi transport Algarve

Om man vill ha tag på en taxi är det bäst att antingen bege sig till en taxihållplats eller ringa och boka en bil. De flesta taxibilarna tar fyra passagerare, om man behöver en större bil är det rekommenderat att man ringer och bokar. 

Alla taxibilar har en taxameter där priset för resan beräknas. Att resa från flygplatsen i Faro till centrala Faro kostar ungefär 15 Euro. Resan tar ungefär 15 till 30 minuter beroende på trafik. 

Taxibolag i Algarve 

Här hittar du telefonnummer till flera av Algarves taxibolag. Många taxibolag har även appar som man enkelt kan boka sin resa via. 

Faro

  • Faro Central Taxis – (+351) 915191911
  • Coop Taxis – (+351) 289895795

Albufeira

  • Taxis Radio de Albufeira – (+351) 289583230/2

Loulé/Vilamoura

  • Coop Taxis – (+351) 289895799

Vila Real Santa António

  • Coop Taxis – (+351) 289895797

Uber i Algarve

Taxitjänsten Uber har även hittat till Portugal och Algarve. Ladda ner Ubers app för att använda tjänsten, beställa en bil och betala för resan. 

Tåg i Algarve

Här kan du läsa mer om tågresor i Algarve.

Vanliga frågor och svar om transport och kollektivtrafik i Algarve

Hur reser man med buss i Algarve?

Det finns flera olika bussbolag som kör längs Algarvekusten. För att resa med kollektivtrafik behöver du köpa en biljett, aningen på busstationen eller direkt av busschauffören. Biljett som köps direkt på bussen betalas kontant och inte med för stora sedlar. Läs fler guider till Algarve på vår sida.

Vilken taxi ska jag ringa i Algarve?

Att resa med taxi är säkert och relativt billigt i Algarve. Längre upp på vår sida hittar du taxibolag och telefonnummer till några av de större ständers taxitjänster. Uber finns även tillgängligt i Algarve.

Hur reser man enklast i Algarve?

Om man vill resa runt i Algarve gör man det enklast via buss eller tåg. Det går bussar till de flesta orter på Algarvekusten och regionaltågen kör längs nästan hela kusten. Läs mer om Algarves tåglinjer här.