Flyga till Algarve

Faros Flygplats

 

Faros flygplats, Aeroporto Internacional de Faro, ligger 4 km väster om staden Faro på Algarvekusten i södra Portugal. Med strax över 7.6 miljoner passagerare så är Faro Portugals tredje största flygplats efter Lissabon och Porto.

Flygplatsen fungerar som en port till hela södra Portugal, och även om man ska till de allra västligaste delarna av södra Spanien så kan Faro vara ett bra alternativ att flyga till. Det är framförallt under högsäsongen mars-oktober det går som mest flyg hit, både chartrade plan från diverse researrangörer och även många reguljära flygningar. Under lågsäsongen så är det relativt sett lugnt, men det finns flygbolag som flyger året runt.

Personalen på flygplatsen talar över lag förhållandevis bra engelska, och engelska är officiellt flygplatsens andraspråk. Detta är ganska logiskt då engelsktalande turister är den utan tvekan största gruppen som reser till Algarvekusten.

Flygplatsen i sig är något mindre och inte jättemodern, men den har ändå det mesta man kan tänkas behöva i form av service, restauranger, butiker och dylikt.

Totalt flyger 39 olika flygbolag till Faro. För svenskar är de mest relevanta Norwegian som flyger till Arlanda, Köpenhamn och Oslo, SAS som flyger till Köpenhamn och Arlanda, samt Primera Air som flyger till Köpenhamn, Arlanda och Göteborg. Med ett byte kan man komma till Faro från i stort sett vilken flygplats som helst.

 

Kommunikationer

 

En sak som är bra att ha i åtanke när man flyger till Faro är att kommunikationerna inte är jättebra för att vara en så flitigt trafikerad flygplats som servar ett så populärt turistområde. Det finns ingen tågstation i anslutning till flygplatsen, så man får förlita sig till buss, taxi eller mindre shuttle-bussar för att ta sig in till själva Faro.

Det finns planer på att bygga ett nytt pendeltågssystem i Faro och en station på flygplatsen är en del av dessa planer. Det går dock långsamt och bygget har i skrivande stund inte påbörjats.

Väl inne i Faro är kommunikationerna dock bättre och man kan hoppa på tåg eller buss till en mängd orter. Det är värt att varna lite för taxibilarna. De är OK för att ta in till Faro, men tar man en taxi från flygplatsen till orter längre bort så kan det bli väldigt dyrt och är att klassa som turistfälla.

En praktisk lösning är att hyra en bil så slipper man tänka mer på det och kan ta sig dit man vill. Man får då vara beredd på att körstilen i Portugal är lik den i Spanien, låt oss vara snälla och kalla den med svenska mått mätt nyckfull, så var försiktig.