Marbella

Marbella på den spanska sydkusten lockar besökare från hela världen. De stadsnära stränderna, det varma klimatet och den myllrande stadskärnan gör staden perfekt för en dagsutflykt från Algarve. Längs hela staden går en mysig strandpromenad där restauranger, barer, caféer och tapasställen får en vacker utsikt mot det klarblå medelhavet. 

I Marbellas gamla stad kan man promenera längs trånga gränder och torg. Här finns små butiker och mysiga caféer. Kontrasterna är stora mot Marbellas moderna stadskärna med moderna höghus, stora bilgator och livliga stämning. Detta är en stad där det gamla möter det moderna. 

Resa från Algarve till Marbella

Från Faro på Algarvekusten till Marbella i Spanien är det ungefär 46 mil. På vägen passerar man den historiska staden Sevilla och man kan ta vägen förbi Gibraltar, ett naturskönt territorium som tillhör Storbritannien. 

Med bil

Att köra till Marbella från Faro i Algarve tar mellan fyra och fem timmar. Vägen  består till största del av motorvägar. Från Faro till den spanska gränsen kör man på motorvägen A22. Till Sevilla kör man på A-49. Efter Sevilla kan man välja att köra vägen via Gibraltar eller ta vägen via Málaga. Den snabbaste vägen är vägen via Gibraltar. 

Tänk på att motorvägarna i både Portugal och Spanien är avgiftsbelagda och att systemet fungerar lite olika i de två länderna. 

Resväg till Marbella

Med kollektivtrafik

Det finns möjligheter att åka kollektivt till Marbella från Algarve, men man får räkna med att det tar sin lilla tid. Från Faro går det en buss till Sevilla, där får man byta buss till en buss till Málaga, sen från Málaga går det en buss direkt till Marbella. Resan tar mellan sju och åtta timmar. 

Att göra i Marbella

Marbella är en stad som bjuder på det mesta: en modern stadskärna, historiska byggnader i gamla stan, kilometerlånga sandstränder och vackra naturupplevelser. 

Marbellas gamla stan

I gamla stan, eller Casco Antiguo som den heter på spanska, får man möta det mindre och charmiga Marbella. Här finns trånga gränder som leder till pittoreska torg som är kantade av uteserveringar, barer och genuina butiker. Om man promenerar runt de historiska kvarteren får man inte missa Los Naranjos Plaza, eller apelsintorget. Torget har fått sitt namn från de apelsinträd som ramar in platsen. Här möts turister och Marbella-bor för att ta en eftermiddagsdrink eller en kopp kaffe på en uteservering. 

Upplev Marbella genom guidade turer

  • Guidad rundvandring i gamla stan med vinprovning och tapas
  • Guidad mattur

Museum och kultur

Marbella har kanske inte samma kulturella kapital som den närliggande staden Málaga som kan stoltsera med sin hemmakonstnär Picasso. Trots detta så finns det en rad spännande museer att besöka i staden för den som är intresserad av kultur, historia och konst. 

Ett besök på stadens konstmuseum Ralli bjuder bland annat på tavlor av Chagall och Dali. Entrébiljetten är dessutom gratis. 

Museum i Marbella

  • Ralli, konstmuseum
  • Excellence Art Gallery, konstmuseum med restaurang

Matkultur

Marbella kan stoltsera med en genuin matkultur som yttrar sig i en mängd mysiga matställen, caféer och barer. De populäraste restaurangerna i staden hittar man längs strandpromenaden eller i gamla stan. Det finns såklart mycket tapasrestauranger, men staden bjuder på så mycket mer. 

Tänk på att spanjorerna i regel äter middag senare än vad vi vanligtvis gör i Sverige. Många av restaurangerna öppnar inte för middagsgäster förrän vid åtta på kvällen. Är man sugen på middag tidigare brukar det finnas restauranger som erbjuder en tidig middag till ett lite billigare pris. 

För den som är intresserad av att prova lite av varje av Marbellas matkultur så anordnas det guidade matturer och vinprovningar genom gamla stan och strandpromenaden. 

Vanliga frågor och svar om Marbella

Hur långt är det från Algarve till Marbella?

Från Faro i Algarve till Marbella i Spanien är det ungefär 46 mil. Med bil tar resan mellan fyra och fem timmar. På vägen passerar man Sevilla, och man kan även lägga till stopp vid Gibraltar och Málaga. 

Vad ska man inte missa i Marbella?

Marbella är känt för sina vackra stränder, sin långa strandpromenad, livfulla stadskärna och mysiga gamla stad. I denna kontrastrika stad kan man få lite av varje helt enkelt. 

Hur är vädret i Marbella?

Marbella har ett behaglig klimat hela året. På sommaren ligger temperaturen runt 30 grader och på vintern går den sällan under 15.