Dagsutflykter från Algarve

Även om man befinner sig på vackra Algarvekusten kan en dagsutflykt till närliggande platser, länder och städer locka. Algarve ligger allra längst ner vid Portugals sydkust och har därför nära till några av Portugals, Spaniens och Marockos vackraste sevärdheter. 

Resmål och sevärdheter i närheten av Algarve 

Lissabon

Lissabon, Portugals huvudstad, ligger ungefär tre timmar med bil från Algarve. Staden är en av Europas allra äldsta och bjuder på allt från historiska byggnader och vacker arkitektur till ett livligt nattliv och sen spännande matkultur. 

Sevärdheter i Lissabon

 • Mosteiro dos Jerónimos – Ett kloster från 1500-talet som finns på Unescos världsarvslista. Det här är en av de absolut kändaste byggnaderna i Portugal. Klostret har blivit en symbol för tidsperioden när Portugal var centrala upptäcktsresande under 1400- och 1500-talen. 
 • Oceanário de Lisboa – Här finns europas största inomhus-akvarium med spännande marint djurliv från hela världen. Träffa pingviner, havsuttrar, hajar, sjöhästar och rockor. Här finns även vackra koraller och unikt uppbyggda havsvärldar. 
 • Belémtornet – Ett vackert monument i stadsdelen Belém i västra Lissabon. Tornet finns på Unescos världsarvslista och har vaktat stadens västra kust sedan tidigt 1500-tal. 

Läs mer om Lissabon.

Gibraltar

Ungefär fyra timmar med bil från Algarvekusten hittar vi vackra Gibraltar. Gibraltar är faktiskt en del av Storbritannien, men beläget på Iberiska halvön precis vid Gibraltar sund. Det som kännetecknar regionen är främst den ståtliga Gibraltarklippan som reser sig över 400 meter över havet. För att skydda naturen och djurlivet är en stor del av klippan ett naturreservat. Här hittar vi även den enda vilda apan i Europa, berberapan.

Sevärdheten i Gibraltar

 • Gibraltarklippan – Besök naturreservatet, se de unika aporna och njut av utsikten mot Afrika från Pont-fyren. Det går guidade turer med buss som visar upp de vackraste platserna vid den häpnadsväckande klippan.
 • Saint Michael’s Cave – Det här är en samling av kalkstens grottor på Gibraltar. Grottorna hittas 300 meter öve havet och bjuder bland annat på The Cathedral Cave, en grotta som har omvandlats till en konsertlokal. Man når grottorna via bil, taxi, linbana eller till fots. 
 • Main Street – Main Street i Gibraltar är distriktets populäraste shoppinggata. 

Läs mer om Gibraltar.

Sevilla

Sevilla är en av Spanien största städer och ligger ungefär 2 timmar och 15 minuters bilfärd från Algarve. Staden bjuder på en spännande historia, vackra byggnader, ett levande nattliv och är hem till fotbollsklubbarna Real Betis och Sevilla FC. 

Sevärdheter i Sevilla

 • Katedralen i Sevilla – I Sevilla hittar vi världens största romersk-katolska katedral. Man började byggandet av kyrkan under 1400-talets början, men inte förrän under slutet av 1500-talet blev den färdigställd. Här ligger Christopher Columbus begraven. 
 • Alcázar i Sevilla – Detta kungliga palats beläget i hjärtat av Sevilla är hänförande vackert med sina ståtliga trädgårdar och vackra arkitektur. Sen 80-talet har byggnaden funnits på Unescos världsarvslista. 

Läs mer om Sevilla.

Málaga

Málaga i södra Spanien ligger ungefär 4 timmar och tjugo minuter från Algarve med bil. Staden ligger vid kusten och bjuder på ett levande storstadsområde, vackra stränder och sevärd kultur – det är trots allt Picassos hemstad. 

Sevärdheter i Málaga

 • Picasso-museet – Besöker man Málaga är det svårt att missa stadens stora stolthet, konstnären Pablo Picasso. Picasso-museet bjuder på runt 300 av konstnärens verk och berättar hans livshistoria från uppväxten i Málaga till hans död.
 • Alcazaba de Málaga – Ett vackert slott från 700-talet – uppfört för att skydda staden från pirater. Idag är det ett välbesökt landmärke och Málagas kändaste sevärdhet. 

Läs mer om Málaga.

Marbella

Fyra och en halv timme från Algarvekusten hittar vi den populära semesterorten Marbella i Spanien.  Hit har svenska turister rest i årtionden för att njuta av det sköna klimatet, de vackra sandstränderna och det levande nattlivet. 

Läs mer om Marbella.

Tarifa 

Tarifa i Spanien ligger drygt fyra timmar med bil från Algarve. Den vackra staden är känd som surfarnas paradis och bjuder på otroliga stränder, vacker natur och gemytliga städer kullerstensgator. 

Sevärdheter i Tarifa

 • San Mateo-kyrkan – På ruinerna av en gammal moské bestämde man sig för att bygga denna vackra kyrka under 1500-talet.
 • Bolonia – Denna världsberömda strand är ett paradis för surfare och badsugna. Höga sanddyer och kristallklart vatten väntar varje besökare.  

Läs mer om Tarifa.

Marocko

En lite längre tur från Algarve hittar vi det nordafrikanska landet Marocko. För att ta sig till Marocko färdas man över Gibraltar sund. 

Sevärdheter i Marocko

 • Marrakech – Marockos huvudstad med fantastiska naturupplevelser, spännande kultur och ett sprudlande nattliv. 
 • Chefchaouen – En unik sevärdhet i Marocko är den blå staden Chefchaouen. Staden ligger i Rifbergen och bjuder på unik arkitektur och en spännande historia. 

Läs mer om Marocko.

Karta över dagsutflykter från Algarve

I den interaktiva kartan hittar du alla dagsturer vi har tipsat om i texten.

Vanliga frågor och svar om dagsutflykter från Algarve 

Vilka dagsutflykter är bäst från Algarve?

Det beror på vad man är intresserad av att se. För den som vill njuta av vacker natur rekommenderar vi en resa till Gibraltar. För den som är intresserad av historia finns många vackra sevärdheter i Sevilla i Spanien och för den som vill surfa rekommenderar vi en dagstur till Bolonia i Tarifa i Spanien. 

Hur lång tid tar det att köra från Algarve till Spanien?

Från Algarve till den spanska gränsen tar det mindre än en timme med bil. Att göra en dagsutflykt till Spanien är alltså en möjlighet om man befinner sig på Algarvekusten.

Ligger Algarve nära Gibraltar?

Ja, Algarve ligger bara fyra timmar med bil från Gibraltar. Gibraltar kan man alltså upptäcka under en dagstur samtidigt som man semestrar på Algarvekusten.