Algarves bästa stränder

Algarve med sitt härliga klimat är ett riktigt semesterparadis. Just stränderna i området är något som lockar många turister då Algarve har karakteristiska sandstensstränder med vit eller gyllenbrun sand och turkost, kristallklart vatten. Flera av stränderna kantas också av spektakulära, ockrafärgade klippformationer.

Algarvekusten bjuder på många vackra stränder i vacker natur med sin kustlinje som är hela 16 mil lång. Så det finns gott om stränder att välja mellan.

Algarve har vackra stränder med turkost vatten

Tänk på tidvattnet!

Om du ska besöka en strand och speciellt en av de stränder som inringas av klippor ska man absolut planera sitt besök efter tidvattnet. Många av stränderna kan vara breda men vid högvatten kan de bli riktigt smala strandremsor. Ha också koll på att det går att ta sig därifrån vid vistelsen under tiden som tidvattnet stiger.

Praia da Marinha

En mycket populär strand är Praia da Marinha som ligger i en liten formad vik i centrala Algarve. Här kan man njuta av gyllene sand och ett kristallklart vatten. Detta är inte bara en strand utan man får också uppleva fantastiska röda klippor och grottor och för att komma ner till viken tar man trapporna ner.

Praia da Armona

På den ljuvliga ön Armona finns den långa och härliga stranden Praia da Armona, även kallad Ilha da Armona. Ut till ön får man ta sig med en kort båttur från Olhão. Det går att tillbringa många timmar här då det också finns några restauranger och butiker på semesterön.

Praia do Barril

I Tavira kan man besöka den långa stranden Praia do Barril. Det är en stor strand och det finns restauranger om man vill tillbringa en stor del av dagen här. Hit kan man åka ett litet tåg från byn Pedras d’El Rei eller gå över en gångbro strax väster om Santa Luzia. När man är på denna strand ska man också passa på att titta på ankarkyrkogården som finns här.

Praia do Amado för bland annat surfing

På västkusten nära Aljezur ligger stranden Praia do Amado. Eftersom det är det västliga området är havet lite råare vilket gör det till en bra plats för surfing. Ett riktigt surfmecca där man kan gå på surfingskola och det brukar också anordnas professionella surfingtävlingar som man kan se på och annan underhållning. Längs klipporna finns det också stigar för de som vill utforska området.

Många stränder i Algarve är omgivna av klippor

Praia de Vale do Lobo

En enorm och lyxig strand som man kan ha tur att se ovanifrån från flygplanet när man flyger in till Faro, är Praia de Vale do Lobo. Stranden gränsar till ockrafärgade klippor, golfbanor och exklusiva fastigheter. Längs med stranden finns det gott om både restauranger och strandbarer.

Praia Grande

Praia Grande är en stor strand i Ferragudo i de centrala delarna av Algarve. Stranden är perfekt för barnfamiljer med lugna skvalpande vågor och en lekpark. Här finns också strandrestauranger och ett idrottsområde.

Praia de Benagil

I Benagil kan man både besöka den fina stranden Praia de Benagil och besöka de fantastiska Benagilgrottorna. Det är en havsgrotta som släpper in solljus genom ett hål i toppen på grottan. Hit kan man åka på guidade båtturer eller hyra kajak för att besöka grottan.

Praia da Ingrina

Vill man tillbringa tid på en strand där man kommer nära den grekiska känslan, är Praia da Ingrina det rätta stället. Här finns också en mysig taverna där man kan sitta och äta eller njuta av en kopp kaffe under vajande palmer.

Praia da Falésia

Mellan Olhos de Agua och Vilamoura ligger den breda stranden Praia da Falésia som består av ljus, fin sand. Stranden som är hela sex km lång kantas av röda och orange urholkade klippor med branta sluttningar som ger en spännande och dramatisk vy.

Stranden Praia da Falésia i Algarve.

För den som vill lära sig att surfa finns här en surfskola där man kan ta lektioner och de anordnar även en del utflykter. På Praia da Falésia finns det även möjlighet för skärmflygning och dykning.

Praia da Bordeira

En vistelse på den stora stranden Praia de Bordeira påminner om en vacker, förtrollande plats i öken med böljande sanddyner, ett blått hav och den blå himlen. Det här är också ett populärt tillhåll för surfare då det kan blåsa mycket över havet här i detta område.

Praia da Cordoama

Stranden Praia Cordoama är riktigt vacker. Stranden är bred i vacker gyllenbrun färg som skapar en fantastisk kontrast mot de svarta skiffrade klippväggarna. Vågorna blir ofta höga här vilket lockar surfare och här finns också en surfskola.

Praia Dona Ana

Utanför Lagos ligger den otroliga stranden Praia Dona Ana. En känd strand som karakteriseras av ockrafärgade klippväggar av sandsten som är branta och stupar rakt ner mot havet. Stranden är populär att fotografera med sina vackra bergsformationer. Stranden bevakas av badvakter och det finns en bra lunchrestaurang i nära anslutning.

Praia do Camilo

En strand som ofta brukar utses till en av världens vackraste stränder är Praia do Camilo i Lagos. Till stranden tar man sig ner med över 200 trappsteg nerför klipporna, som Praia do Camilo är omgiven av. Här är det viktigt att tänka på att stranden blir liten vid högt tidvatten.

Karta över stränder i Algarve

Vanliga frågor och svar om Algarves bästa stränder

Hur många stränder finns det i Algarve?

Det finns över 133 stränder i södra Portugal längs med Algarvekusten som är 16 mil lång. Några av de bästa berättar vi mer om inne på vår sajt.

Hur är stränderna i Algarve?

Det är vackra, vita eller gyllenbruna sandstränder och vattnet är kristallklart och turkost. Många stränder är omgivna av kalkstensklippor med spännande former och håligheter.

Vilka stränder är bra för surfing?

Det finns flera bra stränder för surfare men de bästa är Praia do Amado, Praia da Falésia, Praia da Bordeira och Praia da Cordoama.