Benagilgrottorna

Algarve har en imponerande kust, vackra vita stränder och fantastiska klippor och grottor att utforska. Vill man se en av Europas mest imponerande havsgrotta ska man besöka Benagilgrottorna. Det är en berömd och populär plats i Algarve för turister och är en av de mest besökta turistattraktionerna i området.

Något som grottan är känt för är det runda hålet upptill på grottan som släpper in solens strålar. Detta fantastiska motiv som skapas är mycket populär att både se och fotografera tillsammans med många andra spännande klippformationer.

Benagilgrottan

Båtturer till utflyktsmålet i Benagil

Grottorna ligger i byn Benagil i Portugal, längs Algarvekusten och närmast staden Lagoa. Till Benagilgrottorna kan man bara ta sig med båt och då utgår man från Benagilstranden, Praia de Benagil.

Att simma till grottorna är inget man ska ge sig på och det är även förbjudet. På grund av tidvattnet i kombination med avståndet från stranden är det inte tillåtet av säkerhetsskäl. Det enda alternativet för att åka hit är med båt men det går även bra att ta sig hit med SUP eller att paddla kajak.

Det finns flera båtturer att välja mellan för att ta sig hit. Man behöver inte boka i förväg utan kan köpa biljett på plats om man har med sig kontanter. Har man inga lösa kontanter behöver man alltså boka i förväg.

Båtturerna går dagligen bland annat från:

  • Albufeira
  • Ferragudo
  • Lagos
  • Portimão
  • Vilamoura

På en bokad båttur kan man få uppleva grottorna på riktigt nära håll och båten stannar en god stund, vilket även ger möjlighet för fina fotografier.

Boka guidade utflykter till grottorna

Det går att välja mellan flera olika slags utflykter med en erfaren guide till Benagilgrottorna. Här berättar vi om några av de många turer som går att boka.

Bada, se grottor, slott, fästningar och solnedgång från Portimão

Besök de berömda Benagilgrottorna och upplev en vacker solnedgång med en guidad tur med motorbåt från Portimão. Är vädret bra finns möjligheter för ett uppfriskande dopp i havet och här brukar man också kunna se lekande delfiner i vattnet. Håller sig delfinerna inom rimligt avstånd brukar båten också kunna ta sig närmare för att man ska kunna se djuren på närmare håll.

Solnedgång från Portimão

Under turen får du veta mer om Algarveregionen och Aradefloden, du får se Ferragudoslottet, fästningen Santa Catarina och spektakulära klippor och grottor längs kusten. Båten kör in i Benagilgrottorna där man kan se det välkända hålet i toppen av grottan där solen skiner ner.

Sist på turen görs ett stopp på stranden i Corredoura där det ges möjlighet för bad och på hemvägen ser man den fina solnedgången vid horisonten.

Grottor, delfinskådning och bad från Albufeira

En mycket populär guidad tur som inkluderar både besök i grottorna och delfinskådning är en båttur som utgår från Albufeira. Det är en halvdagsutflykt med fokus på Benagilgrottorna och delfinskådning.

Här åker man längs kusten för att se delfiner samtidigt som en marinbiolog berättar mer om dessa fantastiska däggdjur. Längs turen kan man också njuta av utsikten över alla makalösa bergformationer och klippor. På turen tar man också ett stopp för bad.

Guidad kajakpaddlingstur från Lagos

Upplev en guidad kajakpaddlingstur till grottor och hemliga platser med utgångspunkt från Lagos. Här får du möjlighet att ge dig ut på ett paddlingsäventyr längs kusten och se Benagilgrottorna. Du kan komma nära grottorna för att uppleva dem på riktigt nära håll och se alla fantastiska klippformationer som har skulpterats av havet och vinden.

På turen kan du passa på att ta bilder inne i grottan och det ges även tillfälle att bada och dyka ner i det kristallklara vattnet i det turkosa havet. Guiderna berättar också om hur klipporna och grottorna har bildats under tusentals år.

Karta över Benagilgrottorna

Vanliga frågor och svar om Benagilgrottorna

Hur bildades Benagilgrottan?

Grottan bildades för cirka 20 miljoner år sedan och består av kalksten som byggts upp i flera lager. Lagerna har kunnat bildas genom år av erosion när havets vågor rört sig över klipporna.

Kan man gå till Bengailgrottorna?

Man kan gå dit för att se grottan ovanifrån. Vill man kunna gå in i grottan från grottans öppning måste man åka hit med båt eller paddla kajak.

När på dagen är det bäst att besöka grottan?

Ljuset genom hålet gör sig bäst mellan klockan 10-16. Då kan man också fotografera fantastiska bilder.