Så besöker du vingårdar och vinodlingar i Algarve

När du är i Algarve ska du passa på att besöka någon av alla de vingårdar och vinodlingar som finns i området. Ett mycket trevligt utflyktsmål och ett perfekt tillfälle att få prova några riktigt fantastiska viner från södra delen av Portugal. Det finns gott om fascinerande vingårdsturer där du kan besöka både vinodlingar och vingårdar.

Guidade vingårdsturer

Förutom att Algarve erbjuder många golfbanor och fantastiska stränder lockar även regionens vingårdar många besökare. Genom att boka in en guidad vingårdstur på någon av vingårdarna får du uppleva mycket av det som gårdarna har att erbjuda med historia, druvor, vinproduktion och så klart även att få ta del av trevliga vinprovningar och upptäcka nya viner.

Vingårdsturer

Heldagsturer

Vill man kombinera vinprovning med andra typer av utflykter kan går det att boka en heldagstur. Det är färdiga paket av dagsutflykter med olika slags utflykter beroende på vilken vingård eller vilken ort man väljer. Här berättar vi lite kort om olika varianter som du hittar lite längre ner i artikeln med olika vingårdar.

Kring Algarve kan man bland annat besöka Silve, som under den moriska tiden var Algarves huvudstad. Där finns bland annat de intressanta byggnaderna slottet Silves och Silves-katedralen, som har gjorts om från en morisk moské till en katolsk kyrka.

I området finns också bergskedjan Monchique, med det högsta berget Fóia, som ger en fantastisk utsikt över Algarves vackra landskap.

De mer äventyrligare kan kombinera besök på lokala vingårdar med exempelvis off-road safari i terräng.

Privata turer med vinprovning på vingårdar utan guidade turer

Vill man åka till vingårdar för vinprovning i Algarve utan att få en guidad tur finns det även så kallade privata turer man kan boka. Då får man prova några utvalda viner och på egen hand utforska vingården och dess omgivningar.

Vinprovning

På bland annat Quinta da Tôr i Loulé går det att boka privata turer. Där finns även en härlig infinitypool att koppla av i där och samtidigt avnjuta olika sorters vin. I besöket ingår det att få prova fyra olika sorters viner utifrån egna önskemål om vita, rosé och/eller röda viner.

På vingården Morgado do Quintão i Lagoa går det att kombinera en vinprovning med en vingårdsmiddag. Då får man avnjuta en 3-rätters middag med traditionella rätter inspirerad av familjerecept som gått i arv i generationer. Tillsammans med det serveras prisbelönta viner medan man får veta lite om vingården och dess historia.

Vingårdar och vinodlingar

Det finns flera olika vinodlingar och vingårdar som går att boka som utflyktsmål. Det är riktigt populära aktiviteter med att prova lokalt producerade viner och få veta lite mer om vinproduktionen i Algarve.

Quinta da Tôr Winery

Quinta da Tôr Winery är en berömd familjevingård i Loulé. Hit kan man åka på en guidad tur med vinprovning och få prova olika viner med bröd och en hemmagjord olivolja. Man får också veta mer om historien om denna vingård och lära sig mer om den speciella vinframställningen i Algarve. Gården har också en fantastisk restaurang och en pool med utsikt över vingården.

Vingårdar

Quinta dos Vales

Quinta dos Vales är en familjeägd gård som ligger i ett område med eleganta villor, utomhuspooler, tennisbanor. Här kan man åka på en guidad provsmakningstur för att få smaka på de lokalt producerade vinerna tillsammans med hembakat bröd med olivolja.

Här kombineras besöket med en heldagstur med utflykt till Silves för att se katedralen och slottet samt med en tur över bergskedjan Monchique och berget Fóia.

Quinta do Canhoto

I Albufeira ligger vingården Quinta do Canhoto som har en fin utsikt över havet och staden. Här kan man få en guidad rundtur och en provsmakning av gårdens viner tillsammans med gott tilltugg.

Gillar man lite äventyr kan man kombinera vinprovningen med en off-road safari där man får åka genom landsbygden ut i terrängen.

Morgado do Quintão

I Lagoa på vingården Morgado do Quintão kan man både prova olika vinsorter och lära sig om de inhemska druvsorterna, som i stor utsträckning används i Portugals vintillverkning. Här får man en guidad rundtur och får veta mer om gårdens historia.

Karta över vingårdar och vinodlingar i Algarve

Vanliga frågor och svar om besök på vingårdar i Algarve

Vilka vingårdar kan man besöka i Algarve?

Det finns exempelvis Quinta da Tôr Winery, Quinta dos Vales, Quinta do Canhoto och Morgado do Quintão. Vi berättar mer om dessa vingårdsturer inne på vår sajt.

Kan man kombinera vinprovning i Algarve med andra aktiviteter?

Det finns flera utflyktspaket där man kan kombinera ett besök på en vingård med vinprovning med exempelvis att besöka olika utflyktsmål för att se historiska och kulturella byggnader eller att åka på en off-road med bil i terräng.

Vilka vingårdar i Algarve kan man själv besöka utan en guidad tur?

Det finns möjlighet att boka privata turer till exempelvis Quinta da Tôr i Loulé där man också kan koppla av i vingårdens härliga pool. På vingården Morgado do Quintão i Lagoa erbjuds också privata turer som man kan kombinera med en 3-rätters middag på vingården.