Ria Formosa naturpark

För den som vill beskåda en vacker natur ska man ta ett besök till Ria Formosa naturpark som ligger närmast Tavira och Faro. Här kan man uppleva en stor variation av djur, flora och fauna på barriäröar, stränder, i våtmarker, träsk, laguner och vattendrag.

Naturparken är ett 60 km långt landskap på cirka 16 000 hektar som går mellan Praia do Garrão i Faro och Manta Rota, till Cacela-halvön. Hit kan man ta sig med båt, kajak, bil, med cykel eller till fots. Vill man få se så många djur som möjligt är det bäst att besöka platsen under höst och vinter. Är det främst sol och bad som lockar är sommaren en bra årstid att åka hit. 

Fågelskådning och sevärdheter

På besök i naturparken kan man få chans att se både flamingor, purpurhönor och flera andra fåglar. För fågelskådare är Ria Formosa en härlig plats att utforska där över 250 fågelarter kan skådas. Många fåglar från norra Europa brukar övervintra i detta område. Området fungerar även som en utfodringsstation och en plats att vila på för fåglar som flyttar mellan Afrika och Europa. Här i parken finns en av Portugals viktigaste våtmarker för vattenlevande fåglar.

I Ria Formosa kan man också se några historiska sevärdheter som fortet Forte do Rato i Cacela Velha och Forte de São João de Barra.

Ria Formosa i Algarve

Guidade rundturer och båtturer

Genom att följa med på en guidad rundtur kan man få veta lite mer om de lokala fisketraditionerna. I området finns exempelvis portugisiska vattenhundar som varje dag fångar ostron och musslor.

Vill man åka på en båttur kan man välja mellan allt från guidade båtturer till kajakpaddling för att utforska de vackra omgivningarna och för att testa olika vattenaktiviteter. På turen kan man få se delfiner, valar, sköldpaddor och mycket annat.

Utflykt med katmaran till Ria Formosas öar

Från Faro kan man ta en rutt med en katmaran för att se Ria Formosas öar. Här seglar man genom naturparkens kanaler och man stannar till på öarna Farol och Deserta där det ges möjlighet till bad på avskilda stränder.

På Farol kan man utforska ön och se den imponerande Santa Maria-fyren. På ön Deserta kan man uppleva de fina sanddynerna och det vackra landskapet med en unik flora och fauna. Har man tur får man också syn på kameleonter.

Se större delen av Ria Formosa med båttur från Olhão

Det här är en av de större turerna med båt över Ria Formosa och dess öar. Båtturen tar dig med på vattenvägarna mellan barriäröarna där man kan njuta av fantastiska utsikter och bland annat se Santa Maria-fyren på ön Farol. Här kan man även få njuta av färsk fisk till lunch i fiskebyn Culatra på en restaurang eller ha en mysig picknick på stranden.

Ön Armona i Armonabukten i Ria Formosa

Turen går vidare till Armonabukten och dess vackra ö Armona där man kan uppleva naturen. På tillbakavägen passerar man både fiskehamnar och tonfiskfabriker.

Flyg med en gyrocopter över Ria Formosa från Monte Gordo

Det går också att ta en privat guidad tur med gyrokopterflygning över naturparken Ria Formosa för att se det fantastiska landskapet. En gyrokopter är ett exklusivt flyg som bara tar en passagerare. Från Monte Gordo kan man flyga över regionen och få en unik upplevelse på en tur som kan skräddarsys.

I samarbete med Naturvårdsinstitutet och en förening kan det på flygupplevelsen också inkludera att piloten tittar efter de skyddade områdena samt letar efter havsdjur vid kustlinjen.

Guidad tur med turisttåg med Faros sevärdheter och Ria Formosa

I Faro finns ett turisttåg, som är mer som en buss med flera vagnar som tar dig med på sevärdheter. Det här är ett tåg där man kan hoppa på och av längs de hållplatser man önskar då biljetten gäller hela dagen.

Hop On Hop Off City Tour, som turen kallas, ger en guidad tur för att se kyrkor, monument, Gamla stan och flera sevärdheter i Faro. Tåget passerar även lagunen Ria Formosa och vill man se mer är det bara att stiga av på hållplatsen och utforska området.

Karta över Ria Formosa och sevärdheter i närheten

Vanliga frågor och svar om Ria Formosa naturpark

Varför ska man besöka Ria Formosa?

Naturen är mycket vacker och man kan uppleva en stor variation av djur, flora och fauna, barriäröar, stränder, våtmarker, träsk, laguner och vattendrag.

Hur kan man ta sig till Ria Formosa?

Naturparken består av fyra öar så hit tar man sig med båt, kajak, bil, med cykel eller till fots. Det finns flera olika båtturer att välja mellan där några är helt koncentrerade på detta område och andra har detta som ett av många stopp på en sightseeingrunda.

Vilken båttur till Ria Formosa är bäst?

Det finns flera båtturer att välja mellan med bland annat vanliga motorbåtar, katmaran men det finns även möjlighet till kajakpaddling. Läs mer om de olika båtturerna inne på vår sajt och missa inte att få möjlighet att flyga över området med en gyrocopter!