Portugisiska köket

mat i portugalMaten i det portugisiska köket har uppkommit framförallt av traditioner och lokalproducerade ingredienser. Mycket inspiration har dessutom uppkommit från Fjärran Östern och Afrika. Eftersom Portugal är omringat av havet kommer väldigt många råvaror till matlagningen därifrån. Fisk och skaldjur är en stor huvudingrediens i det portugisiska köket, vilket man ofta upptäcker när man läser restaurangernas menyer. Fiskrätterna är många, bland annat nationalrätten Balcalhau som är gjord på torkad Kabeljo (en typ av torsk kött) och potatis. En rätt som kan tillredas på många olika sätt.

En annan mycket vanlig rätt som kan göras på tusen olika vis är Cataplana som är en gryta som ofta görs på skaldjur (olika typ av musslor, räkor, bläckfisk och vit fisk). Den görs även på andra ingredienser som till exempel choritzokorv, eller en kombination av både skaldjur och kött. Kryddningen brukar oftast bestå utav mycket vitlök, koriander och persilja. Tillbehör till detta är ofta ris och ibland serveras även grytan redan serverad ovanpå riset i en stor keramikform som ställs mitt på bordet. Cataplana kan man därför bara beställa om man är två eller fler som vill äta samma rätt.

I inlandet är det vanligt att man tillagar mycket lamm och fläsk och gör tillbehöver med bland annat kikärtor och bönor. Många tar dessutom vara på inälvsmaten, enligt gamla traditioner, och gör maträtter med det också. Starka kyklingrätter kryddade med piripiri från Afrika är även en mycket populärt hos invånare i Lissabon.

Förutom maten är vinet en stor del av måltiden. Eftersom Portugal är den sjätte största vinproducenten i hela världen finns det oändligt många bra viner som både är framställda i norra och södra delen av landet. Algarvekusten är det allra största området för vin i Portugal, här har det nämligen funnits vinproduktion i över tre tusen år. Detta gör att man kan upptäcka många unika viner under sin vistelse, men även många bra exemplar av den andra stora alkoholprodukten som är portvin.