Portugisiska köket

Maten i det portugisiska köket har uppkommit framförallt av traditioner och lokalproducerade ingredienser. Mycket inspiration har dessutom uppkommit från Fjärran Östern och Afrika.

Fisk och skaldjur

Eftersom Portugal är omringat av havet kommer väldigt många råvaror till matlagningen därifrån. Fisk och skaldjur är en stor huvudingrediens i det portugisiska köket, vilket man ofta upptäcker när man läser restaurangernas menyer. Fiskrätterna är många, bland annat nationalrätten Bacalhau som är gjord på torkad Kabeljo (en typ av torsk kött) och potatis. En rätt som kan tillredas på många olika sätt.

Cataplana – En vanlig populär gryta

En annan mycket vanlig rätt som kan göras på tusen olika vis är Cataplana som är en gryta som ofta görs på skaldjur (olika typ av musslor, räkor, bläckfisk och vit fisk). Den görs även på andra ingredienser som till exempel choritzokorv, eller en kombination av både skaldjur och kött. Kryddningen brukar oftast bestå utav mycket vitlök, koriander och persilja. Tillbehör till detta är ofta ris och ibland serveras även grytan redan serverad ovanpå riset i en stor keramikform som ställs mitt på bordet. Cataplana kan man därför bara beställa om man är två eller fler som vill äta samma rätt.

Cataplana

Kötträtter

I inlandet är det vanligt att man tillagar mycket lamm och fläsk och gör tillbehör med bland annat kikärtor och bönor. Många tar dessutom vara på inälvsmaten, enligt gamla traditioner, och gör maträtter med det också. Starka kycklingrätter kryddade med piripiri från Afrika är även en mycket populärt hos invånare i Lissabon.

Portugal – Sjätte största vinproducenten i världen

Förutom maten är vinet en stor del av måltiden. Eftersom Portugal är den sjätte största vinproducenten i hela världen finns det oändligt många bra viner som både är framställda i norra och södra delen av landet.

Algarvekusten är det allra största området för vin i Portugal, här har det nämligen funnits vinproduktion i över tre tusen år. Detta gör att man kan upptäcka många unika viner under sin vistelse, men även många bra exemplar av den andra stora alkoholprodukten som är portvin.

Vin och mat från Protugal

10 populära portugisiska rätter att prova

 1. Pastéis de bacalhau
  Torsk (eller bacalhau) är en basvara i det portugisiska köket och används till denna förrätt. Pastéis de bacalhau går även att äta till huvudrätt och kan då serveras med sallad eller ris. Torsken blir knaprig på utsidan och får en fin gyllene färg. 
 2. Bacalhau à brás
  Även i denna rätt används torsk men i strimlor som sauteras tillsammans med lök och stekt potatis i stavar. Detta blandas med olivolja och persilja.
 3. Alheira de Mirandela 
  Här används i stället rökt korv och chouriços i en klassisk rätt som gärna serveras med strips och ett stekt ägg. 
 4. Francesinha 
  Det här är en slags skin- och ostsmörgås med rökt kött och trippellager av ost. På detta häller man generöst med sås. 
 5. Cozido à portuguesa 
  En traditionell gryta med både nötkött, fläsk, fläsk- och blodkorv samt kyckling. I grytan har man även kokta morötter, kål och bönor. 
 6. Caldeirada de peixe 
  I det portugisiska köket är som sagt fisk och skaldjur mycket vanligt och det finner man även i denna maträtt. Det här är fiskgryta med flera olika fiskar och skaldjur tillsammans med tomater och örter. 
 7. Amêijoas à Bulhão Pato 
  En riktig delikatess med musslor och en härlig sås gjord på olivolja, vitt vin, vitlök och koriander. 
 8. Caldo Verde 
  En soppa på potatis, grönkål, lök och skivor av fläskkorv. 
 9. Sardinhas assadas 
  Det här är en rätt med kolgrillade sardiner som kan ätas med majsbröd, kokta grönsaker eller en rostad paprikasallad. 
 10. Arroz de Pato 
  En spännande ankrisotto tillsammans med skivor av fläskchouriços.

Vanliga frågor och svar om den portugisiska köket

Vad äter man för mat i Portugal?

Det är mycket smakrika och fylliga rätter med fisk och skaldjur eller kött. Cataplana är en populär gryta och Portugal är även känd som en stor vinproducent.

Vad är Portugals nationalrätt?

Deras nationalrätt är Bacalhau à brás som är gjord på kabeljo eller torkad torsk.

Vilka kryddor använder man i det portugisiska köket?

Populära kryddor är piri-piri, svartpeppar, kanel, vanilj och saffran.