Om Portugal

Portugal gränsar till Spanien i öster och med Atlantvågorna i väster. Landet är mycket långsmalt och har sin huvudstad Lissabon på placerad centralt på västkusten. På en yta av ungefär 92 000 km2 lever 10,6 miljoner människor. För att uppskatta storleken kan man poängtera att Portugals yta bara är en femtedel utav Sveriges. Landets norra del består av ett bergigt landskap men det finns även vissa områden som har platåer som tillåter jordbruk. På dessa områden är det även ett betydligt regnigare klimat än vad det är i söder. Algarve som är landets sydligaste område består av slättland och har också ett torrare och varmare väder än i norr. Detta klimat kan man jämföras med länder som exempelvis Marocco.

Det härliga klimatet gör att tempot här är som i många medelhavsländer, det vill säga mycket lugnt och avkopplande. Man sitter ofta länge och dricker kaffe på uteserveringar och beskådar folk. Att äta ute på restaurang gör även att man får ta del av de portugisiska köket som består väldigt mycket utav fisk och skaldjursrätter direkt plockade ur Atlanten.

Portugal har många olika semesterorter som turister söker sig till, bland annat ön Maderia och ögruppen Azorerna som ligger ute i Atlanten. Populära resmål på fastlandet är annars huvudstaden Lissabon som är en väldigt exklusiv stad med bra shopping och nattliv. Väster om staden ligger dessutom två väldigt populära badorter som gjort att det har vuxit fram en portugisisk riviera. I söder ligger Algarvekusten som är paradiset för dem som älskar långa sandstränder och mysiga hamnstäder.

Man kan sammanfatta Portugal som ett land som erbjuder någonting för alla, i många prisklasser. För dem som är sportintresserade kan man ta del av fotboll, bland annat lagen Porto, Sporting Lissabon och Benfica. Dessa kan man få uppleva på många av de fotbollsresor som arrangeras hit. För dem som är intresserade av andra sporter kan man exempelvis ta del av de 70 golfbanor som finns. Här kan man i princip spela året och vill man kan man åka hit med arrangerade golfresor. Eftersom Atlantvindarna är starka är tar sig även de rutinerade vindsurfarna sig hit.