Hyra hus eller bostad i Algarve

Om man vill stanna i Algarve lite längre, både för semestern eller mer permanent, kan att hyra ett hus vara ett fantastiskt val. Algarve bjuder på många soltimmar året runt, fantastisk natur, många vackra städer och byar att upptäcka, en spännande matkultur och många oförglömliga upplevelser. 

Hyra hus Algarve

Livet på Algarvekusten

Tidigt en helgmorgon öppnar du fönstret och en varm medelhavsvind letar sig in mellan gardinerna. Bara ett stenkast från din trädgård möter vackra klippor det livliga blåa havet. Lite längre in mot land vaknar en av Algarves många mysiga städer upp. Lugnet, naturen och det goda livet – det är några av sakerna som har lockat svenskar till Algarvekusten under decennier. 

Hyra hus på Algarvekusten

Att hyra ett hus på Algarvekusten kan vara ett bra val både för semestern med familjen och om man ska stanna lite längre i Portugal. Om man hyr ett hus kommer man lite närmare det vardagliga livet i Algarve jämfört med om man spenderar sina semesterveckor på hotell. Man har även möjlighet att komma ifrån de mest turisttäta områdena och hitta Algarves genuina charm. 

Hur hyr man hus i Algarve?

Semesterhus i Algarve

Det finns flera olika former av aktörer som hyr ut semesterhus på Algarvekusten. Om man vill hyra ett semesterhus kan man hyra av privatpersoner, via uthyrningssajter, via traditionella resebyråer eller hotellsajter. 

Hyr hus av privatpersoner

Man kan hyra via privatpersoner med hjälp av tjänster som Airbnb, Vrbo eller annonser via Facebook och andra sociala medier. Det finns även andra aktörer som har specialiserat sig på att förmedla semesterbostäder mellan privatpersoner. 

Via Airbnb och Vrbo kan man enkelt söka efter områden där man vill bo, när man vill checka in och hur stort man vill bo. Sen kan man välja och vraka mellan husen och lägenheterna som hyrs ut på Algarvekusten. Algarvekusten är populär, både bland uthyrare och de som letar efter semesterboende, så urvalet är ofta stort. Man kan hitta allt från mindre lägenheter till stora villor med pool, trädgård och andra bekvämligheter. Hyr ett hus för bara ett par dagar eller för hela sommarhalvåret. 

Kom ihåg att läsa recensionerna som andra gäster har lämnat på boendet. Att hyra boende av en privatperson kan kännas lite ovant, men om recensionerna är positiva indikerar ofta det att uthyraren är seriös. Både Airbnb och Vrbo arbetar dessutom med verifierade värdar – den stämpeln ger en extra trygghet när man bokar sitt boende. 

Hyr via resebyrå

Många hotellåterförsäljare har upptäckt att hus är ett populärt semesterboende. Via sajter som booking.com, Hotels.com ,TUI och andra resebyråer och hotellåterförsäljare kan man söka efter sommarhus i Algarve. Husen erbjuder ofta eget kök och trädgård där man helt får ro om sig själv under semestern. 

Semesterhus

  • Hyr semesterhus av privatpersoner – Airbnb, Vrbo eller till exempel via annonser i sociala medier
  • Hyr semesterhus via resebyrå – Traditionella resebyråer erbjuder ofta semesterhus istället för hotell
  • Leta efter annonser på olx.pt och custojusto.pt – Potuglas Blocket

Populära orter i Algarve

Hyr permanent boende i Algarve

Om man är ute efter ett mer permanent boende ser bostadsmarknaden lite annorlunda ut i Portugal jämfört med i Sverige. I regel finns det inga hyresvärdar, utan man hyr hus, lägenheter och bostäder direkt av ägaren. 

I Algarve, som är väldigt populärt både bland portugiser och folk som flyttar till Portugal, kan det därför vara lite svårare att hitta ett permanent boende att hyra månadsvis eller årsvis. Ett tips kan vara att leta utanför de mest turisttäta områdena, då blir det ofta lite lättare. 

Ett par bra hemsidor att börja leta på, om man helt saknar kontaktnät i Portugal, kan vara sajterna olx.pt och custojusto.pt – man kan kalla dem Portugals version av Blocket. Här finns både bostader som hyrs ut och som säljs.

Om man är ute efter att köpa bostad i Algarve har flera svenska mäklarfirmor kontor i Portugal. 

Ska du flytta till Portugal? Här hittar du våra bästa tips inför flytten.

Hyreshus i Portugal

Skatteregler i Portugal för svenskar

Algarvekusten och Portugal har lockat svenskar och skandinaver i decennier. Vi spenderar gärna både tid där under semestern och mer permanent. 

Under många år har skattereglerna varit förmånliga i Portugal för svenska pensionärer – därför har många valt att flytta dit när man avslutat sitt arbetsliv. 

Från och med 2022 har dock skattereglerna för pensionärer boende i Portugal skärpts, och de som har privat tjänstepension från Sverige måste betala svensk skatt – även om man är skriven i Portugal. 

Frågor och svar om att hyra hus i Algarve

Vad kostar det att hyra hus i Algarve?

Kostnaden för ett hus i Algarve skiljer sig åt mellan högsäsong, lågsäsong, område och hur stort huset är. Ett hus för fyra personer, under den sista veckan i juli, i Faro kostar ungefär 20 000 – 30 000 kronor att hyra. Men det finns såklart både billigare och dyrare alternativ. 

Hur hyr man hus i Algarve?

Ett semesterhus kan man hyra via uthyrningssajter som Airbnb och Vrbo. Man kan även hyra semesterhus via resebyråer och hotell-sajter. Du hittar mer information och tips på vår sida. 

Var ska man hyra hus i Algarve?

De populäraste orterna för boende i Algarve är orterna Albufeira, Lagos, Faro, Portimao och Tavira. Du hittar mer information om härliga semesterorter i Algarve under rubriken Resmål.