Tavira i Portugal

tavira stadTavira ligger på östra sidan av Algarvekusten och är en mycket pittoresk stad med mysig stämning. Här har tiden stått still och allting är i princip orört. Området har inte blivit förstört av turister ännu, även om fler och fler söker sig hit på dagsutflykter. Några större områden med hotell och lägenheter finns nämligen inte, vilket förmodligen gör att staden inte turistanpassar sig för mycket. Historien finns fortfarande kvar i de gamla byggnaderna, kyrkorna, borgarna, de vackra broarna och på de smala gatorna. Staden erbjuder många trevliga restauranger där man kan äta god portugisisk mat. Vanligtvis är menyn full med skaldjur eftersom fiskebåtarna som ligger längs kanalen kommer in med färska råvaror varje dag. Det är ofta svårt i Skandinavien att få tag i färska vongolemusslor, vilket gör att det kan det vara en upplevelse att få smaka dem nykoka i vitlök med lantbröd till.

Små gränder, broar och torg är i stort sätt vad Tavira består av. På kvällarna kommer alla portugiser ut för att umgås, prata, spela boule och äta glass på torgen, oavsett vilken ålder man är i. Många gamla gubbar och gummor kommer hit med sina käppar och röker pipa medan barnen springer och leker runt omkring. Torgen har även många vackra statyer och caféer med uteserveringar.

tavira centrumPrecis utanför Tavira stad ligger en väldigt avlång ö på 12 kilometer längs kusten, Ilha de Tavira, som i princip bara består av stränder. Här hittar man fantastiska badmöjligheter med enbart sandstrand. För att komma hit måste man ta badbåten som avgår varje timme och tar cirka 20 minuter. För att resa fram och tillbaka till stranden får man betala ungefär 20 kronor. Det finns även möjligheter att parkera bilen vid båten, naturligtvis också för en enkel parkeringsavgift. På Ilha de Tavira-stranden delas sedan besökarna upp i olika läger, de som hyr solstolar och parasoll av uthyrare på plats, vilket naturligtvis är dyrt, och de som vill ligga på egen handduk och ha eget miniparasoll nedstucket i sanden. Dessa människor får ligga tätt, nästan att de ligger på varandras handdukar medan övriga stranden nästan är tom och har långt till närmaste granne. Det finns nämligen bara en viss yta på stranden där det är tillåtet med egen handduk direkt på sanden. På ”sandön” kan man även hitta en del restauranger passande för lunch, pubar, liten camping och uthyrare av vattensportutrustning.tavira hamn