Klimat i Algarve

lagos

Algarvekusten är ett mycket solsäkert resmål – solen skiner nämligen hela 300 dagar om året. I och med detta är också Portugal ett av de varmaste länderna i Europa. Snittemperaturen i de sydligaste delarna ligger på cirka 18 grader, medan det lite längre norrut ligger på omkring 15 grader.

De varma temperaturerna beror golfströmmens milda vindar över Atlanten. Man kan jämföra den svenska våren med Algarves medeltemperatur. Sommaren kan dock vara väldigt varm, upp mot 40 grader. Värmen håller i sig under våra skandinaviska höstmånader, vilket innebär att man kan bada på Algarvekusten ända in i november månad. Bergen i norr gör att inte drar in några större vinteroväder. Vintern är mild och går aldrig under noll grader.

Perfekt resmål för golfspelare

De mest regnrika månaderna på året är mellan november och februari. Då kan det komma mellan 70-90 mm nederbörd. Därefter avtar regnet successivt för varje månad för att sedan mellan maj och september i princip inte regna alls. Dessa behagliga årstider gör att området är det ultimata golfresmålet. På kustremsans 13 mil finns inte mindre än ett 30-tal golfbanor på vackra platser. På flertalet banor ser man havet, naturen och grönskan vilket är den perfekt miljön för många golfspelare. Golfsäsongen blir också mycket längre än på många andra resmål i Europa.

Läs mer om golf i Algarve.

Stora vågor och starka strömmar

Oavsett vilken årstid det är kan Algarvekusten bjuda på friska Atlantvindar. Dessa känns ofta härliga och svalkande under sommarmånaderna men man ska även tänka på att de gör stora vågor och starka strömmar i havet. När man badar på Algarvekustens stränder ska man tänka på att man inte badar i skandinaviskt vatten och inte heller i Medelhavet.

Vågorna gör dock destinationen extra populär bland surfare och andra som utövar vattensporter som kräver stora vågor. De starka strömmarna gör även att mycket snäckor och vackra stenar sköljs upp på stränderna. Under en promenad längs vattenbrynet kan man ofta få chansen att plocka många fina fynd.

Algarvekustens klimat

Algarvekusten är ett mycket populärt resmål då klimatet anses så bra. Trots att det inte ligger vid Medelhavet så räknas klimatet som medelhavsklimat med varma, torra och soliga somrar och milda och fuktiga vintrar. Det är ett av de varmaste och solsäkraste områdena i det kontinentala Portugal med ungefär 2700 soltimmar om året utspritt på 300 soldagar.

Med nordiska ögon så är det nästan att betrakta som sommar året om, även om säsongen då flest reser hit är mars-oktober.

Juni-september så är dygnssnittemperaturen kring 22-24 grader, medan den kallaste månaden, januari, har ett dygnssnitt på 12 grader. Det är att jämföra med en ganska skön svensk vårdag ungefär, på gränsen till försommar. Överlag så är det ungefär 2-3 grader varmare i Algarves östra delar än de västra. I extrema fall gör läget vid Atlanten att det kan bli minusgrader under vintern, men det är ytterst ovanligt.

MånadMedeltemperatur
Januari16°C
Februari18°C
Mars21°C
April23°C
Maj25°C
Juni28°C
Juli33°C
Augusti32°C
September29°C
Oktober25°C
November20°C
December17°C

Vattentemperatur

Temperaturen i vattnet är betydligt lägre än några mil österut längs den spanska kusten innanför Gibraltarsundet. Även detta är på grund av Atlanten vars stora vattenmassa kombinerat med strömmar håller temperaturerna nere. Det är relativt varmt och badbart under säsongen, men under vintertid kan det bli lite väl svalt. Snittemperaturen i vattnet är 20-21 grader under sommaren men så lågt som 14 i januari-februari. Precis som med temperaturerna generellt så brukar vattentemperaturerna vara snäppet varmare längre österut.

Aljezur hustak

Nederbörd

På sommaren regnar det väldigt lite här. Antalet regndagar i snitt för juli och augusti tillsammans är 1 dag och 6 mm vilket är i stort sett inget alls. Samma siffror för december och januari ihop är 21 regndagar och 202 mm.

Snö är mycket ovanligt, men det föll faktiskt några flingor i januari 2017 vilket överraskade ordentligt. Senast som det snöade ordentligt så att det låg kvar var dock 1954 så även om man åker på vintern så kan man vara ganska säker på att man slipper snö i alla fall.

Monchique – Iberiska halvöns sydvästligaste bergskedja

Om man tar sig till Monchique, som är den Iberiska halvöns sydvästligaste bergskedja, så är klimatet inte helt oväntat annorlunda än det vid kusten. Bergskedjan, som inkluderar 9 vulkaner som inte är utdöda men dock sovande, ligger i västra Algarve, ungefär 20 kilometer från havet med en högsta höjd på strax över 900 meter. Här är det blåsigare och regnigare då det fungerar som en mur för vind och fukt som kommer in från Atlanten. Här kan det regna mellan 1000-2000 mm per år, och åtskilliga floder börjar här. Det rikliga regnfallet gör att här är mycket skog och annan grönska.

Vanliga frågor och svar om klimat i Algarve

Är Algarve ett solsäkert resmål?

Ja, här skiner solen 300 dagar om året så det är ett bra val om man vill åka till ett solsäkert resmål.

Hur är klimatet i Algarve?

Här är ett medelhavsklimat med soliga, varma och torra somrar och sedan är vintrarna milda och fuktiga.

Hur är temperaturen under året i Algarve?

Snittemperaturen under hela året är på ca 18 grader, vilket kan motsvara den svenska våren. Somrarna kan bli uppemot 40 grader och det är badsäsong ända in i november. På vintern går temperaturen aldrig under 0 grader.