Praia da Marinha

En mycket populär strand hos både lokalbefolkningen och semesterfirare är Praia da Marinha, som ligger mellan Lagos och Albufeira i södra Portugal, ungefär mitt på Algarvekusten. Här finns gyllene sand och klart vatten i en spännande miljö med höga klippor. Det här är en av de bästa sandstränderna i Portugal och enligt Michelin Guide, en av de 10 bästa i världen. Till Praia da Marinha kan man ta sig till fots, med cykel, bil eller med guidade båtturer.

Sol och bad på en underbar sandstrand

De flesta som besöker Praia da Marinha kommer hit för att sola och bada och för andra strandaktiviteter. Vill man snorkla är vattnet kristallklart och det finns det gott om fisk och marint liv med bland annat havsanemoner och bläckfisk.

Vill man besöka sandstranden får man dock ha koll på tiderna för hur tidvattnet rör sig. När vågorna sköljer in vid högvatten minskas arean till en smal sandstrand.

Kalkstenar och vandringsled

Praia da Marinha med en M-formad klippformation som går ut i havet.

När man är här ska man också passa på att se kalkstenarna. Längs klipporna finns en 4 mil lång vandringsled som ger en vacker utsikt över både havet och många fina vikar. Från klipporna kan man bland annat se en jättestor M-formad klippformation som går ut i havet.

Båtturer till närliggande grottor och stränder

Det går också att boka båtturer för att få se många av de närliggande grottorna och andra små stränder längs kusten. Klippformationerna längs kustlinjen har skapat många små vikar med stränder i olika storlekar. Till skillnad mot att besöka sandstranden vid lågvatten är det i stället bättre att ta en båttur när det är högvatten. Då kan man komma mycket närmare grottorna i klipporna.

Slottet Silves, stranden och Benagilgrottorna

Från Albufeira går en båttur som kombinerar ett besök på denna populära strand med att se det medeltida slottet Silves, den pittoreska fiskebyn Carvoeiro och Benagilgrottorna.

Kustlinjen och grottor på kajaktur eller med SUP

Det går också att besöka Praia da Marinha och grottorna i Benagil med en guidad kajaktur eller med SUP. Då får man utforska kustlinjen och njuta av den vackra utsikten på ett annat sätt och nå ställen som vanliga båtturer inte kommer åt. Den lokala guiden tar dig med till några dolda pärlor och på några stopp blir det även möjlighet att bada.

Praia da Marinha med Benagilgrottorna i Lagos

Piratskeppskryssning med besök i grottor och bad på Marinha Beach

Det erbjuds även kryssningar med piratskepp, med större fartyg i medeltida stil med utgångspunkt från Portimão. Skeppet går längs kusten utanför Rio Arade, byn Ferragudo och Carvoeiro. Under turen får man möjlighet att gå på plankan för att hoppa ner i havet. Man kan också njuta av en fin utsikt och se delfiner och medeltida slott.

När man passerar Carvoeiro kan man se den berömda klippformationen Algar Seco. Framme i Alfanzina vid platsens fyr går man ombord på mindre båtar till Marinha Beach för att besöka Benagilgrottorna från insidan och för att sedan bada.

Guidad båttur med vinprovning

Från Albufeira kan man kombinera en guidad båttur med vinprovning. Här får man se de dramatiska klipporna, Benagilgrottorna och den charmiga fiskebyn Senhora da Rocha. På turen får man också besöka kapellet Our Lady of the Rock och provsmaka det lokala vinet från en av områdets bästa vingårdar.

Flera strandstopp görs under resan på bland annat Marinha Beach, São Rafael och stranden vid Senhora da Rocha. Här kan man också se ett gammalt fort och kapellet Nossa där det finns en tunnel utgrävd i klippan.

En heldags sightseeingtur

På en heldags sightseeingtur på 8 timmar har man möjlighet att uppleva många fantastiska vyer och berömda platser. Sightseeingen börjar vid Cape Sao Vicente, känt som världens ände för att därefter åka och se fästningen Sagres.

I Lagos görs ett stopp för att titta på klippformationerna vid Ponta da Piedade. Här kan man köpa till en båttur som kör genom dessa klippformationer för att uppleva dem på nära håll. I Lagos som är en gammal stad kan man också slå sig ner på en traditionell restaurang och inta en härlig lunch.

Därefter drar färden vidare till Praia da Rocha där man kan njuta av utsikten vid Portimão Marina. På resan passerar man Benagilgrottorna och den pittoreska byn Carvoeiro för att sedan göra det sista stoppet på Marinha Beach.

Karta över Praia da Marinha

Vanliga frågor och svar om Praia da Marinha

Varför ska man besöka Praia da Marinha?

Här finns en underbar sandstrand där man kan sola och bada och ha möjlighet att se mycket fiskar och annat marint liv som exempelvis havsanemoner och bläckfisk. Här kan man också uppleva fantastiska klippformationerna längs kustlinjen och vandra en lång vandringsled.

Hur kan man ta sig till Praia da Marinha?

Till denna strand kan man ta sig till fots, med cykel, bil eller med guidade båtturer. Se några av de bästa båtturerna inne på vår sajt.

Vilken båttur till Praia da Marinha är bäst?

Det finns flera bra där man kan kombinera strandbesöket med att se Slottet Silves, Benagilgrottorna, vinprovning, kajakpaddling, piratskeppskryssning och flera andra. Vi presenterar många av de allra bästa inne på vår sajt.