Algarve vin – druvor, vinregioner och tips på viner

Algarveregionen, men även hela Portugal, med varma och soliga odlingsförhållanden, erbjuder en stor bredd av viner från rosé och madeira till mörkt portvin. Här finns ett drygt tiotal vinregioner som producerar många olika sorters vin och i stor utsträckning från inhemska druvsorter. Vi ska här titta mer på Algarves vinregion Vinho Regional Algarve som består av Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira.

Druvsorter längs Algarvekusten och södra Portugal

Det är många olika druvsorter som odlas och används vid vinproduktion i Portugal. Enligt det nationella vininstitutet, IVV, beräknas druvsorterna till fler än 350 sorter.

Det som är extra spännande med viner från just Algarve och Portugal är att många tillverkas av inhemska druvor som odlas i mycket stor utsträckning, druvor som många inte känner till. Mycket beror på att många av vinmakarna föredrar att använda sig av de lokala druvorna framför internationellt kända sorter.

Druvsorter för vintillverkning i Algarve

Den mest odlade druvan är den blå Castelão som står för cirka 10 % av odlingen. Landets så kallade nationaldruva är den blå druvan Touriga Nacional som används till både portvin och röda viner. Druvan ger ett vin som blir aromrikt och mörkt. Andra vanliga förekommande blå druvsorter är Touriga Franca, João de Santarém, Periquita, Baga och Tinta Roriz.

Bland de gröna druvorna till de vita vinerna används exempelvis druvsorterna Alvarinho, Fernão Pires, Trajadura , Arinto och Loureiro.

Populära internationella druvor som förekommer i vinproducering är bland annat cabernet sauvignon, chardonnay och syrah.

Vinregionen Algarve – druvor, klimat och jordmån

Längs Algarvekusten ligger Vinho Regional Algarve, som består av fyra DOC-områden som från väst till öst är Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira. Här produceras främst röda viner och de vanligaste druvorna är negra mole och castelão. Bland de gröna druvorna förekommer ofta malvasia fina, manteúdo, síria och arinto.

Vinregioner

Längs med Algarvekusten skiftar klimatet mellan väst och öst vilket påverkar vinernas karaktär. Väster om staden Faro påverkas klimatet som mest av Atlanten vilket ger ett svalare och fuktigare klimat. Åt öster, allt närmare Spanien, har regionen mer av ett medelhavsklimat.

Hela Algarves region får mycket sol, upp mot 3 000 timmar om året, vilket även detta påverkar vinerna. Jordmånen är sandig med inslag av sandsten, kalksten och lera.

Tips på viner

De portugisiska rödvinerna är det som produceras mest i Portugal. Framför allt är det de fylliga vinerna som är populära. Flera olika typer av vita viner produceras också och i de södra delarna av Portugal kring Algarve karaktäriseras vinerna av kraftiga aromer, ek-toner och fyllighet.

Vintips

Här har vi samlat några tips på viner specifikt från Algarveområdet:

  • Villa Alvor Tinto – Ett rött vin med doft av plommon och körsbär. Den har en frisk smak, hög syra och mycket aromatiskt och passar bra till pastarätter, nötkött och fågel. Vinet består av druvsorterna Shiraz/Syrah, Touriga Nacional, Aragonez och Trincadeira. Vinet tillverkas av Villa Alvor.
  • Villa Alvor Branco – Ett vitt vin med en lätt doft av gula plommon, fläder och physalis. Den har en pigg och hög syra och ett stramt avslut och passar bra till vit fisk eller kryddiga rätter. Vinet består av druvsorterna Sauvignon Blanc, Verdelho, Arinto de Bucelas och Antão Vaz. Vinet tillverkas av Villa Alvor.
  • Barranco Longo Reserva Tinto – Ett rött vin med doft av björnbär, torkade fikon, vanilj och choklad. Den har en fruktig smak, fyllig och sammetslen och passar bra till pastarätter, nötkött och fågel. Vinet består av druvsorterna Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet och Touriga Nacional. Vinet tillverkas av Barranco Longo.
  • Barranco Longo Grande Escolha Branco – Ett vitt vin med en doft av äpple, citrus och passionsfrukt. Det är ett torrt vin med fin balanserad syra och passar bra till vit fisk och skaldjur. Vinet består av druvsorterna Chardonnay och Arinto de Bucelas. Vinet tillverkas av Barranco Longo.
  • Vida Nova Rosé – Ett rosévin i ljust röd-orange färg med en kraftfull doft av svarta vinbär, jordgubbar, hallon och vita russin. Den har en fruktig och söt smak med friska syror och passar bra till BBQ eller lättare rätter. Vinet består av druvsorterna Shiraz/Syrah och Aragonez. Vinet tillverkas av Vida Nova.

Hitta till Algarves vinregioner

Vanliga frågor och svar om Algarve vin

Vilken är Portugals med kända druvsort?

Den mest kända druvsorten är Touriga nacional, en blå druva som ofta ger smakrika viner med fruktig smak. Druvan används främst i tillverkning av portvin men kan även användas i andra vintyper.

Vilka vinregioner hittar man i Algarve?

Algarve har en egen vinregion, Vinho Regional Algarve, med de fyra DOC-områdena Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira.

Vilka vintillverkare finns i Algarve?

Där finns bland annat Villa Alvor, Barranco Longo och Vida Nova som bara är några exempel på vinproducenter i området. Läs mer om våra vintips från dessa tillverkare inne på vår sajt.