Internet, TV och telefon i Portugal

Ska du på semester i Portugal eller ska du flytta dit på deltid eller permanent? Då kan det vara bra att få lite tips kring hur det fungerar med internet, TV och telefon. Vi går igenom kostnader och andra praktiska saker som kan vara bra att veta.

Internet i Portugal

De flesta har idag stort behov av internet för det mesta i vår vardag, även i Portugal. Då behöver du ett bra och stabilt internet och vill man ha en portugisisk motsvarighet till Telia kan man titta på operatören MEO. En annan stor operatör är NOS.

internet

Internetcaféer och internet på hotell

De flesta större städerna har internetcaféer och många hotellen erbjuder internet mot betalning. Det man behöver tänka på är att hotellen inte alltid har så välfungerande internetförbindelser men det kan räcka för att läsa en digital tidning, skriva mail och liknande.

Fiber

Fiber är väl utbyggt i Portugal så det är oftast inga problem att få internet och även till ett bra pris.

ADSL eller 4G-router

Det går också att skaffa ADSL men tänk på att mobilnätet är snabbare så då är det värt att investera i en 4G-router.

Hur kan jag titta på svensk TV i Portugal?

Oavsett om du vill följa nyheterna eller titta på dina svenska favoritprogram kan det vara intressant att veta hur du tittar på svensk TV i Portugal. Det finns flera sätt att använda för att kunna se favoritprogrammen.

Satellit-TV

Satellit-TV är ett stabilt alternativ men också det dyraste. För att se på TV behöver du parabolantenn, satellitmottagare och kort. Det är inte alltid helt lätt att installera en parabolantenn och du kan behöva hjälp med detta. Tänk på att det eventuellt behöver borras hål i en vägg, vilket är viktigt att tänka på om du inte äger ditt boende i Portugal.

Streamingtjänster

Det finns allt fler streamingtjänster som är tillgängliga för att titta på film, serier, sport men även på tv-kanalerna från ditt land. Du betalar då en månadsavgift och hos de flesta kan du säga upp prenumerationen när du vill.

Titta på svensk TV i Portugal

Webbplatser

En del TV-kanaler har både inspelade program och live-innehåll på sina egna officiella webbplatser, ofta gratis eller till en låg månadsavgift. Har man otur har de valt att använda särskilda blockerare som hindrar tittare för att komma åt innehåll utomlands.

Appar

Det finns också flera appar som man kan använda för att se innehåll från olika TV-stationer. Det kan vara smidigt då det går att titta från varifrån man vill. En mobiltelefon eller laptop går också att ansluta till TV för att se på större skärm.

VPN – Vid problem att se svenskt innehåll

Om du genom din dator inte kan se svenskt innehåll på grund av att du blockeras för att du är utomlands kan det i vissa fall fungera med VPN, ett virtuellt privat nätverk.

Då ansluter man datorn till en annan plats på distans vilket kan få tjänsten att tro att du befinner dig i Sverige. Det är den mest tillförlitliga lösningen och helt laglig.

Telefon i Portugal

Mobiltelefon

Tänk på att det kan vara bra att ha ett portugisiskt telefonnummer i kontakt med portugiser.

Det är smidigt att skaffa kontantkort till mobilen. Då laddar du enkelt kontantkortet efter behov och slipper månadskostnaden. Kontrollera bara vad det kostar att ringa och skicka sms i jämförelse med ett abonnemang. Ofta kan ett mobilabonnemang vara mer fördelaktigt.

Det kan vara dyrt att ringa hem från Portugal så kontrollera med din operatör om priser för samtalskostnader från Portugal men även för användning av datatrafik.

Vissa nummer i Portugal kan också vara ganska dyra att ringa till. Det är oftast nummer som börjar på siffran 7.