Turistfakta om Algarve

Turistfakta algarve

Grundfakta

Språk – Portugisiska är det officiella språket. Engelska fungerar även bra i städerna.

Valuta – Euro. Kort accepteras på många restauranger och affärer, men uttagsautomater finns också för dem som behöver kontanter. Priserna på mat är ungefär som hemma, men kan till och med vara dyrare på en del ställen.

Tidsskillnad– En timme tillbaka från den skandinaviska tiden.

Nödtelefon – Till polisen ringer man nummer 112, precis som hemma.

Brottslighet – Brottsligheten är relativt liten men det är alltid turister som är de mest utsatta, därför ska man vara extra uppmärksam på sina väskor och plånböcker, speciellt på marknader. Man ska även tänka på att inte lämna något synligt och värdefullt i bilen.

Klimat och natur

Klimat – Algarve har ett mycket trevligt väderklimat året om. Det sägs vara ett av Europas mest solsäkra områden, vilket gör att badsäsongen sträcker sig ända in i november. Våren är annars en mycket härlig årstid eftersom solen ständigt skiner utan att vara allt för stark.

Stränder – Längs hela kusten ligger fantastiska stränder, den ena bättre än den andra. Totalt är det 16 mil bred sandstrand, vilket gör att det finns många fina platser att välja mellan. Sanden är småkornig och fantastisk fin, men man ska tänka på att det är Atlanten man badar i, vilket gör att det är stora vågor med starka strömmar. Det är viktigt att tänka på att inte gå för långt ut i vattnet. På många av de största strandremsorna bevakar även livräddare. Det finns även solstolar och parasoller till uthyrning på många områden.

Vatten – Precis som i länderna kring Medelhavet ska man undvika att dricka vattnet ur kranen. Det är inte renat alls på samma sätt som hemma och bakteriefloran är annorlunda än vad vi är vana vid. Köp i stället fräscht vatten på flaska på närmsta supermarket.

Kommunikation

Ta sig hit – Lättast är flyga till den största flygplatsen som är Faro, vilket tar cirka 4 timmar. Flera av våra stora researrangörer i Skandinavien arrangerar paketresor till olika resmål på kustremsan. Man kan naturligtvis även ta sig hit med de flesta reguljärflyg.

Trafik – Att ta sig runt på Algarvekusten är lätt. Här finns många bussar som åker runt för bra priser. Några av de större städerna här har även tågförbindelser. Mest okomplicerat är att få tag i en taxi. Dock ska man precis som i andra länder avtala pris innan färd eller åka på taxameter. Vill man ta sig runt på egen hand finns naturligtvis många biluthyrare i städerna.

Aktiviteter

Shopping – När det gäller shopping är Algarve fortfarande ett område som håller relativt humana priser om man jämför med övriga Europa. Ofta handlar man som portugis på stora shoppingcenter som innehåller ungefär 100 butiker. Här säljs ofta många av de välkända klädmärkena. Annars är skor, lädervaror, olivolja, vin och elektriska varor populära att inhandla här. I de mindre städerna finns mest småbutiker som har begränsat urval och under dagen har de även siesta.

Vanliga frågor och svar om turistfakta om Algarve

Hur lång är Algarvekusten?

Kusten är 16 mil lång och längs Algarvekusten finns många fina städer och orter att besöka.

När ska man åka till Algarve?

Högsommarsäsongen är i Juni-augusti och då är det mest turister. Det är behaglig värme att åka hit redan i april och badsäsongen sträcker sig ända till november.

Vart åker man med flyg till Algarve?

De flesta åker till den stora flygplatsen i Faro. Härifrån kan man sedan enkelt ta sig vidare i Portugal och även till Spanien.