Málaga

Den vackra hamnstaden Málaga ligger på Costa del Sol, solkusten, i Spanien. Det här är en populär turistort som bjuder på vackra sandstränder, en levande stadskärna och kultur i överflöd. Staden är konstnären Pablo Picassos hemort och det finns flera konstmuseum som visar upp några av hans mest kända målningar och konstverk. 

Resa från Algarve till Málaga

Det är ungefär 41 mil från Faro i Algarve till Málaga i Spanien. Málaga ligger mitt på den spanska solkusten, Costa del Sol, i den södra delen av landet. På vägen passerar man bland annat Sevilla. Malaga är en perfekt stad för en dagsutflykt från Algarve. 

Med bil

Med bil tar det lite mer än fyra timmar att köra från Faro i Algarve till Málaga i Spanien. I Portugal följer man motorvägen A22 mot den spanska gränsen, sen följer man A-49 mot Sevilla. I Sevilla kör man ut på motorvägen A-92, och kör sedan av på A-45 mot Málaga. 

Rutten är avgiftsbelagd både på den portugisiska och den spanska sidan. 

Resväg till Málaga

Med buss

Om man inte vill köra bil själv kan man åka kollektivt till Málaga. Resvägen blir lite längre, mellan 6 till 8 timmar, men man får uppleva mycket av Spanien på vägen. 

Från Faro kan man ta en buss till Sevilla i Spanien. I Sevilla kan man byta till en direktbuss till Málaga. Det går även direktbussar från Faro till Málaga med bussbolaget Alsa. 

Sevärdheter i Málaga

Málaga är en stad som erbjuder det mesta: vackra badstränder, kultur, en aktiv stadskärna och historiska byggnader. 

Picassos hemstad

Málaga är den världskända konstnären Picassos hemstad. Det finns flera konstmuseum i staden som visar upp några av konstnärens mest kända verk. Ett av dem är Museo Picasso Málaga – ett museum som startades efter konstnärens önskan om att hans verk skulle ställas ut i hans födelsestad. Här finns över 200 konstverk signerade Picasso som återspeglar hela hans konstnärsliv. 

Man kan köpa entrébiljett med audioguide som följer med en genom konstnärens liv och olika konstformer. Efter rundvandringen kan man njuta av en fika i det populära trädgårdscaféet på Palacio de Buenavista. 

Bad och stränder

Málaga ligger på spaniens solkust och har bra väder hela året. Under sommaren kan det bli uppemot 30 grader, och på vintern brukar temperaturerna ligga runt 15. Det finns många populära stränder i närheten av staden kända för sitt klara vatten och de färggranna parasollen som ofta pryder strandremsorna. 

Stränder i Málaga

  • Playa de La Malagueta – En 1 200 meter lång sandstrand med palmer som ligger precis intill standes centrum.
  • Playa El Palo – En lite lugnare strand med stilla vatten och mjuk sand. Hit kommer många som vill fiska och dyka. 
  • Playa Peñón del Cuervo – Denna natursköna strand passar den som vill slappna av en bit från strandklubbarna och restaurangerna. En stor klippa dyker upp ur havet.
  • Playa de la Misericordia – I sydvästra Málaga hittar vi denna kilometerlånga strand känd för sin mörka sand. Här är det populärt att surfa.

Romerska teatern i Málaga

Málagas romerska teater, Teatro Romano, bjuder på en resa tillbaka i tiden till det romerska riket. Den är daterat till ungefär år 100 efter kristus och en av de äldsta romerska kvarlevorna i Europa. 

Teatern har fri entré och man kan besöka den alla dagar i veckan förutom måndagar. Om man vill veta mer om historien finns det guidade turer som visar upp teatern och flera andra historiska byggnader i Málaga – som Málagas katedral och Alcazaba. 

Mat

Matkulturen i Málaga lockar turister från hela världen. ”Sabor a Málaga” betyder smaken av Málaga och lyfter fram stadens närodlade grödor och lokala recept. Fiskrätter, särskilt grillade sardiner som kallas espeteros, tapas och sangria kännetecknar Málagas kök. 

Vanliga frågor och svar om Málaga

Hur lång tid tar det att åka från Algarve till Málaga?

Det är ungefär 41 mil mellan Faro i Algarve och Málaga i Spanien. Resan tar lite mer än fyra timmar med bil, men det finns även möjlighet att åka kollektivt. Om man kör till Málaga kan man med fördel köra igenom den spanska staden Sevilla

Vad ska man göra i Málaga?

Málaga ligger längs den spanka solkusten – därför är det en populär ort för sol och bad. Staden bjuder även på kultur, det är Picassos hemstad, och historiska byggnader från romarriket. 

Hur är vädret i Málaga?

Málaga är en av Europas varmaste städer. På vintern blir det sällan kallare än 15 grader och på sommaren är det vanligtvis runt 30 grader. Málaga är en populär ort att besöka under hela året för skandinaviska turister.