Faro i Portugal

Faro är den största staden på Algarvekusten. Om man ska till södra Portugal landar man i de allra flesta fall här någon gång. Allra helst eftersom en av landets största flygplatser ligger här.

Förutom flygplatsen så bjuder staden på mycket sevärdheter. Här finns vacker arkitektur i Faro Old Town, spännande museer, shopping och barer och restauranger.

Detta får du inte missa i Faro

  1. Ett måste: Nationalparken Ria Formosa
  2. Bäst boende: 3HB Faro
  3. Bra att veta: Faro är Algarves huvudstad

Våra bästa tips för Faro

Ria Formosa

När man besöker Faro får man absolut inte missa naturreservatet Ria Formosa precis utanför staden. Här visar Portugals natur- och djurliv upp sig från sin bästa sida. Naturreservatet består till stor del av sumpmarker, våtmarker och öar – därför besöks det allra bäst via båt. Vi rekommenderar en guidad tur för att få ut det allra mesta av upplevelsen. Med en katamaran kan man få besöka de små öarna och hitta till de bästa badplatserna. Läs mer om båtturen och reservera din plats här

Guidad vandring

Faro är en stad med en anrik historia. Många av byggnaderna är hundratals år gamla och kommer med en lång och spännande historia. För att få ut det mesta av staden rekommenderar vi en guidad tur – och varför inte göra den på en Segway? Denna guidade Segway-tur tar dig till Faros alla historiska byggnader och kvarter. Se kyrkorna, katedralen, den judiska kyrkogården och mycket mer. 

Bäst boende i Faro

Faro är Algarves huvudstad och bjuder därför på många olika typer av hotell och boenden för turister. Ett av de bästa hotellen i staden är 3HB Faro som ligger i stadens centrum. Detta femstjärniga hotell väljer gästerna att återkomma till år efter år – kan det vara den lyxiga infinitypoolen med utsikt över staden? Eller den trevliga baren? Eller kanske närheten till alla Faros sevärdheter? Se om 3HB Faro har lediga rum här.

Hotell i Faro

Det finns många bra hotell med höga betyg i Faro. Här har vi samlat en lista på hotell som kan vara intressanta att boka. Klicka dig vidare för att läsa kundrecensioner, se bilder och kolla om det finns lediga rum under din semester.

Hotell, lägenhetshotell och andra boenden i Faro, i alla prisklasser, finns här.

Den gamla delen Faro old town

Det finns en mycket gammal del i staden, Faro old town. Här kan man uppleva den riktiga portugisiska atmosfären och den historiska charmen. Det bästa sättet att ta sig runt här är till fots, då kan man se alla torg, kyrkor och katedralen på riktigt nära håll. Vill man gå in i de gamla byggnaderna måste man ofta köpa en biljett men i priset brukar det då inkludera en liten guidad tur och man får ofta besöka tornen.

Ska man ta sig med bil in i den gamla delen av staden brukar det vara väldigt svårt med parkeringsplatser, men ibland finns det möjlighet att parkera vid katedralens högra sida, Largo de Sao Francisco. Kan man undvika bilen här är det att rekommendera.

Sevärdheter i gamla Faro

  • Igreja de Santa Maria – Katedralen i Faro
  • Cidade Velha – Gamla staden i Faro

Faro new town

Den andra delen av Faro kallas Faro new town och är uppbyggt på det sena 1900-talet. Här finns en stor hamn och två museum, Museu Regional som visar på områdets historia och Museu da Maritimo som ligger nere vid vattnet och är ett sjöfartsmuseum.

Populära aktiviteter

Faro är en stad där man även kan ta del av shopping. I centrala delen av staden finns en shoppinggata med namnet Rua Santo António, även sidogatorna till denna är fyllda med affärer. Här kan man hitta mycket kläder men också skor, läder, keramik och andra handgjorda varor.

Förutom centrums affärer finns Faro Shopping Center som ligger en liten bit utanför. Här finns hela 62 butiker, biosalonger och restauranger. Utbudet här är mycket varierat men här finns inte speciellt mycket som är just från Portugal, dessutom brukar priserna vara något högre här än i affärerna i centrum.

Nattlivet

Vill man roa sig i Faro under kvällar och nätter är nattlivet ganska koncentrerat på gatorna norr om Praca Fransisco Gomes. På Rua do Prior finns många barer som har liveband och sena öppettider. Två diskon finns även i detta område. Under sommarmånaderna är det även vanligt med konserter med bland annat jazz och klassisk musik.

Ria Formosa – naturreservat utanför Faro

Ungefär 7 km från Faro hittar man Ria Formosa – en av Europas allra vackraste nationalparker. Området sträcker sig över 170 km2  och är hem till Portugals vackraste fåglar och djur. Naturreservatet består av våtmarker, sumpmarker, öar, kanaler och sandstränder.

Ta dig till Ria Formosa med hyrbil eller köp en biljett till en av de många organiserade turerna som går till parken. Det organiserar även rundturer i området. Under cirka tre timmar kan man med guide vandra genom naturreservatet och ta del av djurlivet, fågelarterna och naturen.

Från Faro tar det cirka 20 minuter med bil. Med buss och kollektivtrafik får man räkna med cirka 30 – 40 minuters resa.

Karta över Faro i Portugal

Vanliga frågor och svar om Faro i Portugal

Vilka sevärdheter bjuder Faro på?

Här finns mycket att se som den gamla delen, Faro old town med historisk charm med torg, kyrkor och katedral. Även den nya delen är värd att besöka med museum och den stora hamnen.

Vilka populära aktiviteter kan man göra i Faro?

Förutom mycket kultur finns här bra shoppingtillfällen både i centrum och en bit utanför i ett shoppingcenter med butiker, restauranger och biosalonger. Här är även ett bra nattliv med barer, diskon och konserter.

Hur tar man sig till Faro?

Faro har den tredje största flygplatsen i Portugal så det är det enklaste sättet att ta sig hit.