Gibraltar

Gibraltar är en naturskön plats på den södra delen av Iberiska halvön, precis vid Gibraltar sund med blick över till Nordafrika. Många tror att Gibraltar är en del av Spanien, geografiskt är det förstås det mest logiska – men Gibraltar är faktiskt ett brittiskt territorium.

Mest känt i Gibraltar är den ståtliga Gibraltarklippan som är hem till Europas enda vilda apor, berberapan. 

Resa från Algarve till Gibraltar

Gibraltar ligger ungefär 40 mil från Faro på Algarvekusten. Man kan ta sig till platsen med bil, men det är även möjligt att åka buss. 

Med bil

Från Faro på Algarvekusten tar det lite mer än fyra timmar att köra till Gibraltar med bil. Den snabbaste vägen går via Sevilla i Spanien och sedan ner mot Gibraltar i söder. Större delen av vägen körs på motorvägar.

Både i Spanien och Portugal får man vara beredd på vägavgifter när man reser på de stora vägarna. En bilresa från Algarve till Gibraltar kan kosta omkring 30 Euro i vägavgifter. Avgifterna betalas via förköpta betalkort eller vid betalstationer när man kör av motorvägen. 

När du kommer fram till gränser mellan Spanien och Gibraltar väljer de allra flesta att parkera sin bil, sen gå över gränsen. Promenaden till Gibraltars centrum tar ungefär 20 minuter. 

Resväg med bil från Faro till Gibraltar

Med buss

Tyvärr går det inga busslinjer direkt från Algarvekusten till Gibraltar. Det lättaste sättet att ta sig till Gibraltar med kollektivtrafik är genom att ta en buss till Sevilla, och sen byta till en buss till Gibraltar. Resan tar ganska lång tid.

Från många städer i Spanien går det dock dagsturer med buss fram och tillbaka till Gibraltar. Det går bland annat bussturer från Malaga och Sevilla. 

Vad krävs för att komma in i Gibraltar?

Gibraltar är en del av Storbritannien, vilket gör att territoriet har ungefär samma inreseregler som just Storbritannien. Om du är europeisk medborgare räcker det att visa upp sitt pass för att få komma över gränsen. Kom ihåg att det nationella ID-kortet inte räcker som resehandling, utan det är endast pass som gäller. 

Den officiella valutan i Gibraltar är brittiska pund, men på de flesta ställen går det bra att betala med Euro också. 

Sevärdheter i Gibraltar

Gibraltar bjuder på en mängd olika sevärdheter – shopping, naturupplevelser och historiska byggnader. 

Gibraltarklippan

Huvudattraktionen är förstås Gibraltarklippan. En plats med ett unikt djurliv, häpnadsväckande natur och oslagbar utsikt. Klippans topp ligger över 400 meter över havet. Hit kan man ta sig med en linbana som går från Main Street i centrum upp till toppen. Resan tar ungefär 6 minuter. 

Väl på toppen av Gibraltarklippan kan man träffa på de berömda aporna, berberapan. Det är Europas enda vilda apkolini. Aporna är söta och kommer gärna nära besökare, men se upp så att de inte får med sig en handväska, ett par solglasögon eller dagens matsäck. 

Utsikten från klippan är en av de vackraste i Europa. Man ser hela vägen över till Norra Afrika.

Gibraltars grottor

En av de mest häpnadsväckande naturupplevelserna i Gibraltar är det otroliga grottsystemet som gömmer sig i den ståtliga klippan, med St. Michael’s Cave som huvudattraktion. Kalkstensgrottorna öppnar upp spektakulära rum med unik akustik. Här spelas konserter och andra shower i ett auditorium, The Cathedral Cave, med plats för över sittande 100 besökare. 

Man kan ta sig till grottorna till fots eller med linbanan. 

Main Street

Gibraltars shoppinggata Main Street lockar shoppingsugna turister hela året. Butikerna ligger tätt på den vackra gatan mitt i centrum. 

Vanliga frågor och svar om Gibraltar

Hur långt är det från Algarve till Gibraltar?

Det är cirka 40 mil från Algarve till Gibraltar. Med bil tar resan ungefär fyra timmar. 

Hur tar man sig från Algarve till Gibraltar?

Det lättaste sättet är att köra från Algarve till Gibraltar. Om man inte har tillgång till bil kan man ta bussen från Algarve till Sevilla eller Malaga i Spanien. Därifrån går dagsturer till Gibraltar. 

Vad behövs för att komma in i Gibraltar?

Gibraltar tillhör Storbritannien, därför krävs samma identifikation när man passerar gränsen till Gibraltar som när man passerar gränsen till Storbritannien. För europeiska invånare räcker det att man visar upp ett giltigt pass.