Aljezur – Ett eget naturområde på Algarvekusten

På Algarves allra västligaste sida ligger en kust med en stor bergskedja. Aljezur heter detta område och är ett av Europas vackraste naturreservat. Mellan bergen som sträcker sig längs havet finns många fina, orörda sandstränder. Aljezurområdet är 325 km² och har även en stad med samma namn.

Detta får du inte missa i Aljezur

  1. Ett måste: Upplev Algarves grottor
  2. Bäst boende: Vicentina Hotel
  3. Bra att veta: Aljezur är ett av Europas mest spektakulära naturreservat

Våra bästa tips för Aljezur

Aljezur är känt för sina orörda sandstränder, ståtliga berg och mystiska grottor. Besöker man Algarve är det nästan ett måste att uppleva kustremsan, grottorna och klipporna. Vi rekommenderar att man tar en guidad tur så att man hittar till de bästa platserna som bara Algarve-bor känner till.

Grottor, klippdykning och vandring 

Med detta guidade äventyr får du uppleva de hemliga grottorna, klippdykning, bad i havet och promenader längs Algarves vackra kustlinje. Turen går genom naturreservatet Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina ungefär en timmes bilfärd från staden Aljezur. 

Boende i Aljezur

Om man vill bo i Aljezur finns det många pittoreska hotell och semesterboenden som bjuder på den äkta portugisiska känslan: vitkalkade hus med röda tegeltak och vackra blommor som växer längs murar och väggar. 

I centrala Aljezur hittar vi Vicentina Hotel, ett charmigt hotell med bra bekvämligheter, pool och restaurang. Precis i närheten finns Aljezurs slott och St. Vincent’s naturreservat. I Aljezur bor man inte bättre.

Hotell i Aljezur

Det finns många bra hotell med höga betyg i Aljezur. Här har vi samlat en lista på hotell och lägenheter som kan vara intressanta att boka. Klicka dig vidare för att se bilder och läsa recensioner.

Staden Aljezur

Staden Aljezur ligger cirka 5 kilometer in i landet och består av charmiga vita hus med röda tak och en omgivning med vilda blommor, grönska och vackra träd. Genom staden rinner det också en flod, denna delar staden i två delar.

I den ena halvan av staden kan man hitta mysiga caféer och restauranger i härlig miljö där man kan se de två broarna över floden. Staden består annars av ett litet torg, några mini- och supermarkets, tre banker, en postservice, internetcafé och några pubar.

Aljezur hustak

Museum, historiska och arkeologiska minnen

Bara några minuters promenad bort kan man hitta två museum Casa Museu José Cercas och Museu Municipal. Här kan man se hur staden har växt fram samt en del historiska och arkeologiska minnen från området.

Gammalt slott från 900-talet

Man ska inte missa att gå runt och titta i stadens gamla kvarter och se det gamla slottet som ligger högt beläget på bergstoppen, Castelo de Aljezur. Härifrån är fantastisk utsikt över landsbygden. Slottet byggdes redan på 900-talet av sandsten och har bevarats fram till idag. Dock har det fått flertalet restaureringar, bland annat en grundläggande, som gjordes 1755 efter att byggnaderna blivit kraftigt förstörda.

Aljezurområdet ett paradis för surfare och djuphavsfiskare

Aljezurområdet är också ett paradis för surfare och djuphavsfiskare. Den kraftiga atlantvinden gör att havet blir en utmaning på surfingbrädan. Platsen är så bra att den klassas som en av Europas allra bästa. Platsen är relativt folktom vilket gör att surfarna helt kan koncentrera sig på sin sport.

På det djupa vattnet stormtrivs även fiskarna, vilket innebär att fiskarterna är många. Andra populära aktiviteter i området är ridning och bergspromenader.

Badstränder i Aljezur

Aljezur bjuder såklart även på stränder för sol- och badsugna. Staden är vackert belägen mot kusten med vackra sandstränder omringade av höga klippor – Algarvekustens kännetäcken.

  • Praia de Monte Clérigo – Denna stranden är på många sätt unik på Algarvekusten. Den ligger mot det nordvästra hörnet av Algarve – den stora sandstranden går ut i Atlantiska oceanens vackra vatten. Detta är en populär plats för badare, surfare, fiskare och upptäckare. Vackra stenformationer bryter av den gyllene sanden.
  • Praia da Arrifana – En av de större stränderna som ansluter till Aljezur. Stranden ligger intill byn Arrifana som tittar ut över havet från klipporna. En vacker utsiktsplats med sikt över hela Algarvekusten. Särskilt populär bland surfare då vågorna är höga men vattnet kallt. Här finns det flera uthyrare av surfbräda och våtdräkt.
  • Praia de Vale dos Homens – Den här stranden är en del av Vicentine Coast Natural Park, en bevarad kustremsa med vacker natur och spännande djurliv. Stranden nås via en vacker trätrappa som dig dig ner längs klipporna mot sanden och havet.

Karta över Aljezur

Vanliga frågor och svar om Aljezur på Algarvekusten

Vad kan man se för sevärdheter i Aljezur?

Här är ett vackert naturreservat, museum och charmiga gamla kvarter. Det finns även ett slott som man kan besöka som ligger på en bergstopp med fantastisk utsikt.

Vilka populära aktiviteter kan man göra i Aljezur?

Förutom kultur är området ett riktigt paradis för djuphavsfiskare och surfare. Här kan man även rida och ta fina bergspromenader. Staden bjuder även på caféer, restauranger och några pubar.

Vad ska man inte missa i Aljezur?

Är man här ska man inte missa hela Aljezurområdet som är ett vackert naturreservat med en stor bergskedja. Bergen sträcker sig längs havet och här kan man besöka många orörda sandstränder.