Aljezur. Ett eget naturområde på Algarvekusten

grottaPå Algarves allra västligaste sida ligger en kust med en stor bergskedja. Aljezur heter detta område och är ett av Europas vackraste naturreservat. Mellan bergen som sträcker sig längs havet finns många fina, orörda sandstränder. Aljezurområdet är 325 km2 och har även en stad med samma namn. Staden Aljezur ligger cirka 5 kilometer in i landet och består av charmiga vita hus med röda tak och en omgivning med vilda blommor, grönska och vackra träd. Genom staden rinner det också igenom en flod, denna delar staden i två delar. I den ena halvan av staden kan man hitta mysiga caféer och restauranger i härlig miljö där man kan se de två broarna över floden. Bara några minuters promenad bort kan man hitta två museum, Casa Museu José Cercas och Museu Municipal. Här kan man se hur staden har växt fram samt en del historiska och arkeologiska minnen från området. Staden består annars av ett litet torg, några mini- och supermarkets, tre banker, en postservice, internetcafé och några pubar.

Man ska inte missa att gå runt och titta i stadens gamla kvarter och se det gamla slottet som ligger högt beläget på bergstoppen. Härifrån är fantastisk utsikt över landsbygden. Slottet byggdes redan på 900-talet av sandsten och har bevarats fram till idag. Dock har det fått flertalet restaureringar, bland annat en grundläggande, som gjordes 1755 efter att byggnaderna blivit kraftigt förstörda.

Aljezurområdet är också ett paradis för surfare och djuphavsfiskare. Den kraftiga atlantvinden gör att havet blir en utmaning på surfingbrädan. Platsen är så bra att den klassas som en av Europas allra bästa. Platsen är relativt folktom vilket gör att surfarna helt kan koncentrera sig på sin sport. På det djupa vattnet stormtrivs även fiskarna, vilket innebär att fiskarterna är många. Andra populära aktiviteter i området är ridning och bergspromenader.