Lissabon

Lissabon är Portugals huvudstad och en av de äldsta städerna i Europa. Staden, som r Europas västligaste huvudstad, ligger mindre än tre timmar med bil från Algarvekusten vid Portugals sydkust. I Lissabon kan man njuta av en fantastisk blandning av stadsliv, nattliv, god mat, uteliv och fantastiska ständer, vackert naturliv och historiska byggnader. Staden är ett av Europas populäraste turistmål. 

Resa från Algarve till Lissabon

Med bil

Algarve ligger vid Portugals sydkust och Lissabon ligger vid Portugals västkust. Med bil tar det ungefär tre timmar att köra från Faro i Algarve till Lissabon. I stort sett hela vägen kör man på motorväg. Många av Portugals motorvägar är betalvägar – vilket även gäller A2 mellan Algarve och Lissabon. 

Vägtullarna kan man betala med ett betalkort man har laddat med pengar i förskott. Dessa kan köpas på bensinstationer, turistinformationscenter och postkontor. När du kör på motorvägen registreras ditt fordon, sen registreras det igen när du kör av. Om man kör sträckan mellan Faro och Lissabon kostar det ungefär 20 Euro i tullavgifter. 

Resväg från Faro till Lissabon

Med kollektivtrafik

Man kan ta sig mellan Algarve och Lissabon på ett par olika sätt om man väljer kollektivtrafik istället för egen bil eller taxi. Det finns en mängd olika busslinjer och tåg som kör sträckan. Bussresan tar ungefär fyra timmar, utan byten, och tågresan tar ungefär tre timmar, även den utan byten. 

Tåg till Lissabon kan tas från:

  • Faro
  • Albufeira 

Sevärdheter i Lissabon

Det finns en mängd sevärdheter att ta del av under sin dagstur till Lissabon. Vi har samlat några av våra favoriter.

Mosteiro dos Jerónimos – Jerónimosklostret

Detta vackra kloster från 1500-talet är väl värt ett besök. Det är beläget precis vid floden Tajos i stadsdelen Belèm. Med en inträdesbiljett kan man njuta av den häpnadsväckande arkitekturen på nära håll och vandra runt i de stora salarna och soldränkta innergårdarna. 

Belémtornet

I närheten av Jerónimosklostret hittar vi Belémtornet. Både byggnader finns på Unescos världsarvslista och vakar över Lissabon vid floden Tejos mynning. Njut av den vackra utsikten från tornets topp. 

Oceanário de Lisboa – Lissabons Oceanarium 

Europas största inomhusakvarium hittas i Lissabon. Här kan man upptäcka tusentals havsdjur från Nordatlanten, Antarktis, Stilla have och Indiska oceanen. Se hajar, pingviner, sjöstjärnor, stora fiskstim och ta en båttur för att träffa Lissabons lokala delfiner. 

Båttur på Tejofloden

Tejofloden flyter genom hela Spanien, rakt igenom Portugal och ut i Atlanten precis vid Lissabon. Från floden kan man njuta av några av Lissabons vackraste sevärdheter, Jerónimosklostret och Belémtornet, samtidigt som man kopplar av ombord på en segelbåt. En resa längs floden sätter staden i ett nytt perspektiv.

Allra vackrast är det att resa längs Tejofloden vid solnedgången när den gamla staden lyser upp i nytt sken. 

Rossio

Rossiotorget är Lissabons mittpunkt. Många känner igen det unika och vågiga svartvita mönstret som gatstenarna bildar över hela torget. Mitt på torget finns en hög piedestal som pryds av en staty av Kung Pedro IV. På torget är det populärt att vila på en av de många bänkarna eller ta en kaffe på en av de mysiga uteserveringarna som omringar torget. 

Spårvagn 28

Ett perfekt sätt att upptäcka vackra Lissabon på är genom att ta en tur med den historiska spårvagnen nr. 28. Med ett lugnt tempo kör spårvagnen genom staden och visar upp många av de historiska kvarter som gjort Lissabon så populärt. Linjen startar på Prazeres, en kyrkogård i Campo du Ourique och kör sedan vidare genom stadsdelarna Alfama och Graca.

Hotell i Lissabon

Det finns många olika hotell och lägenheter att boka i Lissabon i olika prisklasser. Nedan har vi samlat en lista på boenden i Lissabons centrum som kan vara intressanta att boka:

Vanliga frågor och svar om Lissabon

Hur lång tid tar det att resa från Algarve till Lissabon?

Från Faro i Algarve till Lissabon tar det ungefär tre timmar med bil och mellan tre och fyra timmar om man åker tåg eller buss. Lissabon är ett perfekt resmål för en dagsutflykt om man befinner sig på Algarvekusten.

Vad ska man se i Lissabon?

Lissabon är en gammal stad med mycket vacker arkitektur och spännande äldre byggnader. Jerónimosklostret och Belémtornet är populära sevärdheter. Lissabon har även ett aktivt restaurang- och nattliv. Du hittar fler förslag på saker att göra i Lissabon på vår sida.

Är det dyrt i Lissabon?

Generellt ligger priserna i Lissabon något lägre än vad priserna gör i Sverige. Det är inte superbilligt, men något billigare att bo på hotell och äta på restaurang i Lissabon jämfört med till exempel samma upplevelse i Stockholm.