Tarifa

Längst ner i södra Spanien hittar vi Tarifa. Staden ligger på en liten udde precis vid havet vilket gör platsen till ett paradis för surfsugna turister och andra besökare. Sandstranden är milslång och naturen som omger den häpnadsväckande. Det blåsiga klimatet vid kusten gör att Tarifas stränder främst besöks av vindsurfare och draksurfare – men vanliga badturister besöker förstås också de vita sandstränderna. 

Förutom naturen och stränderna är Tarifa känt för sina pittoreska kullerstensgator och vitkalkade hus. 

Tarfia

Resa från Algarve till Tarifa

Tarifa utgör Spaniens sydligaste punkt. Staden ligger ungefär 40 mil från Faro i Algarve. Om man planerar att resa till Tarifa kan man passa på att passera både Sevilla och Gibraltar som ligger på vägen.

Med bil

Enklast åker man till Tarifa från Algarve med bil. Då tar resan ungefär fyra timmar – och man kan passa på att stanna i Sevilla och Gibraltar på vägen.

För att ta sig till Tarifa kör man längs motorvägen A22 till den spanska gränsen. Där fortsätter man på A-49 till Sevilla. I Sevilla fortsätter man söderut längs A-4 och A-381 till Algeciras, sen Tarifa. 

Om man väljer att köra är det viktigt att komma ihåg att det finns vägavgifter på motorvägarna både i Portugal och Spanien. 

Resväg till Tarifa

Med kollektivtrafik

Det är inte helt lätt att åka kollektivtrafik till Tarfia från Algarve, men det går förstås. Lättast är att ta bussen från Faro till Sevilla. I Sevilla får man byta till en buss till Málaga, och sen Åke vidare via Marbella till Tarifa. Bussresan kan ta uppemot åtta timmar, så vi rekommenderar verkligen att man hyr en bil och kör om man har möjlighet. 

Sevärdheter i Tarifa

Tarifa är en stad för naturupplevelser, vindsurfing och historiska byggnader. Närheten till Gibraltarsund gör platsen eftertraktad för både fågelskådare och vindsurfare. 

Vindsurfing i Tarifa

Tarifa är kanske mest känt som en plats för vindsurfare. De vita stränderna och det blå havet är ofta täckt av färgglada segel som slungas med vinden. Vindsurfarna är ute i Tarifas vatten året om, men högsäsong är från maj till november. Många av stränderna runt Tarifa har skolor där man kan lära sig surfa och affärer där man kan hyra utrustning. 

Stränder i Tarifa

  • Valdevaqueros – En fem kilometer lång badstrand som är en hot spot för de som vill vindsurfa och kitesurfa. Enklare faciliteter som toalett och dusch finns, och under högsäsong går utbildade badvakter längs stranden. Det går bussar till stranden från centrala Tarifa.
  • Playa de los Lansar – Denna milslånga badstrand ligger i norra Tarifa och är stadens mest populära. Parkeringsplatsen intill stranden blir snabbt knökfull under högsäsong, så det gäller att planera sin resa väl. I anslutning till stranden finns även barer, matställen och campingplatser. 
  • Playa Chica – Playa Chica är en lite mindre strand som är perfekt för den som är sugen på att bada. Stranden är skonad från de allra hårdaste vindarna och lämpar sig därför till barnfamiljer och de som vill slippa vindsurfarna. 

Naturupplevelser

Förutom surfare så lockar Tarifa tusentals fågelskådare varje år. Här kan man skåda de hundratals olika arter som flyger över Gibraltar sund till Afrika varje höst och vinter. Bland flyttfåglarna finns några av våra svenska arter som beger sig till Afrika under vinterhalvåret för att få tag på insekter och annan föda. 

Tarifas slott

Om man är ute efter historiska byggnader bjuder Tarifa på en hel del. Castillo de Guzman El Bueno är en morisk fästning som byggdes för att skydda platsen mot anfall från Afrika. Utsikten från slottet är oslagbar. 

Slottet är öppet för besökare under vissa veckodagar. I slottets stora sal kan man ha turen att få njuta av en konsert eller annan föreställning.  

San Mateo-kyrkan 

I Tarifas gamla stad hittar vi den gotiska San Mateo-kyrkan. Kyrkan är vanligtvis öppen för besökare och man är välkommen att titta på den spektakulära arkitekturen, tända ett ljus och be en bön. Runt kyrkan finns flera mysiga caféer och uteserveringar.

Vanliga frågor och svar om Tarifa

Hur långt är det från Algarve till Tarifa?

Det är ungefär 40 mil mellan Faro i Algarve till den spanska staden Tarifa. Tarifa ligger längst ner i södra Spanien och man passerar Sevilla och Gibraltar på vägen. Turen är perfekt för en dagsutflykt från Algarve.

Vad ska man inte missa i Tarifa?

Tarifa är ett paradis för vindsurfare och fågelskådare. De starka vindarna längst kusten bjuder på ståtliga vågor och närheten till Gibraltarsund gör det möjligt att se de flyttfåglar som flyger från norra Europa till Afrika över vintern. 

Vilka stränder är bäst för vindsurfing i Tarifa?

Populära stränder för vindsurfing är Valdevaqueros och Playa de los Lansar. Här finns surfskolor och affärer som hyr ut utrustning. Ta dg till stränderna med bil eller buss från centrala Tarifa.