Sagres i Portugal

sagresSagres är den lilla staden som ligger på Algarvekustens sydligaste spets. Här finns bara en mycket liten stadskärna men framförallt är det främst den fantastiska utsikten och de vackra sanddynerna som kännetecknar platsen. För inte speciellt länge sedan var det inte några charterresenärer som åkte så här långt västerut. Numera har det blivit något fler men det är fortfarande ett väldigt bohemiskt ställe. Det finns fortfarande bara ett begränsat antal hotell och lägenheter. Stränderna är generellt sätt obefolkade och när det inte är högsäsong är det ofta helt tomma.

På 1400-talet grundades staden av Prins Henry (Henry sjöfararen) för att det skulle finnas ett första hjälpen sjukhus i området. Det var nämligen på den tiden som många sjöfarare blev strandsatta på de farliga klipporna på Cape St. Vincent som ligger bredvid staden. Byn växte och blev större när platsen var den närmsta man kunde bo för att kunna utveckla forskningsområdet. När forskningen 1460 flyttade till Lissabon glömdes staden bort igen. Senare drabbades dessutom staden av en jordbävning 1755 som förstörde hela allting.

Under 1800-talet byggdes staden upp igen och idag kan man uppleva Sagres med Plaza de Republica som är en självklar mötesplats med en handfull barer och ett informationscenter. I hamnen kan man se fiskeflottan som är i bruk och båtarna som tar turister ut på djuphavsfiske och delfin-sightsing. Strax utanför staden tillverkas också den inhemska ölen, som har fått samma namn, vilket ofta gör att staden ofta blir omnämnd.

Området har många arrangörer av sportaktiviteter och båtutflykter. Eftersom vindsurfing är väldigt stort här finns många surf-center som hyr ut utrustning. Dykning, vattenskidor och fiske är också mycket populärt här. Man kan se allt ifrån grottor till delfiner och andra stora djur som finns i vattnet med hjälp av arrangörerna på plats. Det klara vattnet, de enorma vågorna och klippsluttningarna har gjort att många proffssurfare tar sig hit.