Sagres i Portugal

Sagres är den lilla staden som ligger på Algarvekustens sydligaste spets. Här finns bara en mycket liten stadskärna men framförallt är det främst den fantastiska utsikten och de vackra sanddynerna som kännetecknar platsen.

Detta får du inte missa i Sagres

  1. Ett måste: Solnedgång över Sagres
  2. Bäst boende: Memmo Baleeria – Design Hotels
  3. Bra att veta: Sagres ligger på Algarves sydligaste spets – utsikten här är magnifik 

Våra bästa tips för Sagres

Solnedgång över Sagres

Sagres är känt för sina vackra utsikter. Med Sagres historiska fort och fyr i bakgrunden kan man här, vid Algarvekustens sydligaste udde, uppleva solnedgångar av sällan skådad slag. Om man inte redan befinner sig i Sagres rekommenderar vi att man tar en guidad tur ut till Sagres klippor för att uppleva den oemotståndliga utsikten. Under tre timmar får man besöka Sagres, se klipporna på Cape St. Vincent och Sagres historiska fort. Läs mer om kvällsturen här.

Båttur längs Algarves kust

Ett annat sätt att uppleva Sagres är med båt. Där klipporna möter vattnet bildas vackra grottor och hemliga stränder. Vi rekommenderar en guidad båttur längs Algarves kust. Upptäck grottorna vid Posta da Piedade, vackra stränder som är svåra att nå utan båt och Sagres udde vid ”Världens ände”. Läs mer om båtturen här och se om det finns lediga tider under din vistelse i Algarve.

Bäst boende i Sagres

Vackrast bor man i Sagres på hotellet Memmo Baleeria med utsikt över det vackra naturreservatet Costa Vicentia. Hotellet har pool och ligger bara ett stenkast från stranden. Här finns restaurang och bar, och bara ett par hundra meter till Sagres pittoreska historiska kvarter. Se fler bilder och om hotellet är ledigt under din resa här.

Hotell i Sagres

Det finns många bra hotell med höga betyg i Sagres. Här har vi samlat en lista på hotell och lägenheter som kan vara intressanta att boka:

Vill du se alla hotell som finns i området? Du hittar en hel lista här.

Sagres – en oslipad diamant

För inte speciellt länge sedan var det inte några charterresenärer som åkte så här långt västerut. Numera har det blivit något fler men det är fortfarande ett väldigt bohemiskt ställe. Det finns fortfarande bara ett begränsat antal hotell och lägenheter. Stränderna är generellt sätt obefolkade och när det inte är högsäsong är det ofta helt tomma.

Prins Henry, Henry sjöfararen, grundade staden

På 1400-talet grundades staden av Prins Henry (Henry sjöfararen) för att det skulle finnas ett första hjälpen sjukhus i området. Det var nämligen på den tiden som många sjöfarare blev strandsatta på de farliga klipporna på Cape St. Vincent som ligger bredvid staden.

Fortaleza de Sagres

Fortaleza de Sagres är ett historiskt fort som är placerat på en smal udde längst ut på klipporna vid Sagres kust. Fortet grundades av Prins Henry.

Idag är det en populär turistattraktion och väl värt ett besök.

Byn växte och blev större när platsen var den närmsta man kunde bo för att kunna utveckla forskningsområdet. När forskningen 1460 flyttade till Lissabon glömdes staden bort igen. Senare drabbades dessutom staden av en jordbävning 1755 som förstörde allting.

Djuphavsfiske och delfin-sightseeing

Under 1800-talet byggdes staden upp igen och idag kan man uppleva Sagres med Plaza de Republica som är en självklar mötesplats med en handfull barer och ett informationscenter. I hamnen kan man se fiskeflottan som är i bruk och båtarna som tar turister ut på djuphavsfiske och delfin-sightseeing. Strax utanför staden tillverkas också den inhemska ölen, som har fått samma namn, vilket ofta gör att staden ofta blir omnämnd.

Sportaktiviteter och båtutflykter

Området har många arrangörer av sportaktiviteter och båtutflykter. Eftersom vindsurfing är väldigt stort här finns många surf-center som hyr ut utrustning. Dykning, vattenskidor och fiske är också mycket populärt här. Man kan se allt ifrån grottor till delfiner och andra stora djur som finns i vattnet med hjälp av arrangörerna på plats. Det klara vattnet, de enorma vågorna och klippsluttningarna har gjort att många proffssurfare tar sig hit.

Badstränder i Sagres

Många av stränderna runt Sagres är inte riktigt lika turisttäta som övriga stränder i regionen. Detta beror både på att turisterna inte riktigt hittat till Sagres än, och att badvattnet just här är lite kallare. Vid Sagres möter nämligen Medelhavet Atlantiska oceanan.

Här kan man alltså hitta riktiga guldkorn.

  • Praia da Murração – Denna välbevarade pärla ligger mellan ett stort grönområde och majestätiska klippor. Stranden är även känd som The Vincentine Jewel (Vincentines ädelsten). Du hittar hit genom att köra längs EN120 mot havet. Det finns ingen formell parkering eller badvakter.
  • Praia da Barriga – Mellan unika stenformationer och klippor hittar man Praia da Barriga. En välbevarad strand med mörka klippor som bildar privata små badplatser. Här finns inga parkeringsplatser, badvakter eller toaletter, men det är en perfekt badplats för den som vill vara ett med naturen.
  • Praia da Cordoama – Bakom höga klippor hittar vi Praia da Cordoama, en populär strand för surfare och vindsurfare. Denna strand är inte riktigt lika stilla som de andra stränderna i Sagres – men den är stor, så om man går en bit kan man hitta lugn och ro. Här finns det organiserad parkering en kort promenad från stranden, toaletter och badvakter under sommarsäsongen.

Karta över Sagres

Vanliga frågor och svar om Sagres i Portugal

Är det mycket turister i Sagres?

Det är lite fler än tidigare men inga mängder. Det är fortfarande ett väldigt bohemiskt ställe med ett begränsat antal hotell och lägenheter.

Vilka aktiviteter är populära i Sagres?

Här är det gott om sportaktiviteter som vindsurfing, dykning, vattenskidor men även djuphavsfiske och delfin-sightseeing.

Är det härifrån ölen Sagres kommer ifrån?

Ja, ölen Sagres tillverkas strax utanför staden och är en inhemsk öl.