Tips för att flytta till Portugal

Har du drömt om att flytta till Portugal? Du kanske redan har bestämt dig eller bara funderar på vad det skulle innebära. Det är en del praktiska saker som måste göras och ordnas. Vi går här igenom tips över vad du behöver förbereda och tänka på inför en flytt.

Varför flytta till Portugal?

Har du inte riktigt bestämt dig ännu ska vi här gå igenom några bra anledningar till varför en del har valt att flytta till Portugal.

Klimatet

En av de största anledningarna är det fantastiska klimatet. Det är varmt och behagligt året om med fantastiska somrar och milda vintrar. För många svenskar som älskar sommar och värme kan det vara riktigt skönt att slippa snö, slask och minusgrader på vintern men även regn och rusk på vår och höst. Då är klimatet i Portugal perfekt!

Trevliga portugiser, rikt kulturliv och tryggt samhälle

Portugal Lissabon

I Portugal möts du av trevliga portugiser som är mycket sociala och hjälpsamma. Att umgås är viktigt och därför kan man också se exempelvis mycket caféer och liknande miljöer oavsett om det är stora städer eller riktigt små byar.

Landet erbjuder an avslappnad livsstil, ett rikt kulturliv och hög säkerhet då det är låg kriminalitet och det är lätt att känna sig trygg. På de allra flesta platser går det bra att gå ensam på kvällar och nätter.

Kostnader

Levnadskostnaderna är låga i Portugal jämfört med övriga Europa och de har även en förmånlig skatt.

Att tänka på inför en flytt

När man ska flytta är det mycket att tänka på och förbereda, speciellt om det är ett helt nytt land. Här går vi igenom en del praktiska saker på vad du behöver ordna.

Hitta boende

Det allra viktigaste är så klart att hitta ett bra boende i Portugal. I vilken del av landet du vill bo kanske du redan vet men vi kan varmt rekommendera Algarvekusten. Det finns flera städer och byar i Algarve som kan vara intressanta att flytta till.

Det kan vara bra att först hyra sitt boende det första året för att avgöra om man trivs eller vill flytta vidare. Det finns både lägenheter och hus att hyra och en del av husen kan man sedan även köpa efter att ha hyrt.

Ta kontakt med både portugisiska och svenska mäklare för att se vad som finns. Här gäller det att verkligen hitta seriösa mäklare.

Att hyra lägenhet eller hus i Portugal

Att hyra lägenhet eller ett hus kan eventuellt vara svårt eftersom hyresvärdarna inte känner er och inte vet någonting om er. De har därmed ingen garanti för att hyran betalas i tid eller alls. Därför kan man vara beredd på att få betala en del hyra i förskott.

Köpa lägenhet eller hus i Portugal

Att köpa lägenhet eller hus är bra när man vet var man vill bo. När du köper en lägenhet i Portugal äger du den och slipper månadshyra. Det du betalar extra för är driftskostnader som vatten, el och eventuellt gas.

Praktiskt pappersarbete, folkbokföring och sinkskatt

Det finns en del praktiskt pappersarbete med myndigheter som också behöver fixas inför en flytt. Vill du registrera dig som utflyttad från Sverige och folkbokföra dig i Portugal behöver du kontakta skattemyndigheten i Sverige och meddela att du flyttar.

Ska du registrera dig som utflyttad ska du även skaffa papper på det genom kommunhuset. Dokumentet gäller i fem år och därefter kan man ansöka om permanent uppehållstånd.

Om du har pension, sjuk- eller aktivitetsersättning eller liknande inkomster kan du ansöka om Sinkskatt hos Skatteverket eller välja att beskattas enligt Inkomstskattelagen, IL. Det senare kan löna sig mer om pensionen eller sjukersättning är låg.

Sinskatt är för dig som flyttar utomlands som innebär att du kan slippa betala skatt på tjänstepension de första fem åren. Sedan betalar du skatt för detta i Portugal. Övrig ålderspension från Sverige beskattas med 25% om du har fått Sinkskatt beviljat.

Skaffa NIF-nummer, ett skattenummer i Portugal

Om du bor och lever i Portugal, oavsett om du är skriven i Sverige, måste du ha ett Número de Identificación Fiscal – NIF-nummer. Det är ett skattenummer som behövs till mycket som att hyra bil, beställa telefon, internet, bredband med mera.

Numret skaffar du enkelt genom Portugals skattekontor. Du behöver ha med pass och gärna en räkning eller något annat som bekräftar din bostadsadress.

Flytta bohag till Portugal med bra flyttfirma

Att flytta till Portugal

När du ska flytta ditt bohag till Portugal gäller det att hitta en bra, seriös och pålitlig flyttfirma. Att frakta ner allt bohag kan både bli dyrt och gå illa då det finns en hel del oseriösa aktörer i branschen. Det är inte kul att bli av med personliga tillhörigheter, att möbler går sönder och så vidare.

Packning och annat inför flytten

Det är en del saker man behöver tänka på vid en flytt, även till Portugal.

  • Flyttkartonger – Vilka flyttkartonger och hur många. Undvik tunna lådor och välj något kraftigare.
  • Hur allt ska packas och var du ska börja.

Gör en ordentlig planering så att du hinner bli klar i tid och se även om flyttfirman har någon bra checklista.

Skaffa internet, TV och telefon

Ska du bo i Portugal vill du givetvis ha bra och billig telefoni, internet och kunna se på TV, kanske till och med på svenska kanaler. Här har vi skrivit en lite guide på hur du skaffar internet, TV och telefon i Portugal.