Köpa bostad i Algarve

Har man väl besökt Algarve en gång, längtar man tillbaka och det blir lätt en återkommande plats för semestrar varje år. Många börjar ganska snart fundera på att skaffa ett hus eller en lägenhet för att kunna tillbringa lite längre tid i denna fantastiska del av Portugal. Att köpa en bostad i ett annat land är spännande, men kan också kännas något riskabelt. Vi ska här gå igenom vad du behöver veta och vad du ska tänka på när du letar efter boende i Algarveområdet.

Köpa hus i Algarve

Allt populärare att bo i Algarve

Portugal och främst området Algarve har blivit alltmer populärt bland svenska bostadsköpare de senaste tio åren. Det finns gott om både svenskar och andra skandinaver i området, men det är inte så vanligt med särskilda områden där alla har samlats.

Både fastighetspriser och levnadskostnader är låga i Algarve samtidigt som skattereglerna är fördelaktiga. Fastighetsskatten i landet är en av de lägsta i Europa. Att köpa en bostad här ger dig möjlighet att kunna bo strandnära men ändå ha nära till allt vad Algarvekusten bjuder på med golfbanor, vingårdar, kulinarisk mat med mera. Du får ett skönt medelhavsklimat med bra väder året om och många soltimmar.

Fördel med lokala svensktalande mäklare

Att köpa en bostad i Algarve är ganska okomplicerat men som alltid ska man genomföra en besiktning, precis som hemma.

När du ska köpa bostad i Algarve kan det vara bra att välja en svensktalande, lokal mäklare. Då säkerställer du att du inte missförstår eller missar någon viktig information. Det kan också vara lättare att förklara alla önskemål och krav samt att ställa alla de frågor man vill ha svar på. En mäklare finns med genom hela köpprocessen och då kan det kännas tryggare med en person som talar ditt moderspråk.

Hitta bostad i Algarveområdet

Fördelen med en lokal mäklare är att de också brukar ha ett stort kontaktnät med lokalt yrkesverksamma inom allt som har med lägenhet och bostad att göra. Det kan vara allt från hantverkare till inredningsstylister så att du får din nya bostad precis som du önskar, till advokater och notarier.

Det är vanligt att man vid bostadsköp i Portugal också har kontakt med en advokat och en notarie. Mäklaren förmedlar endast bostäderna medan advokaten och notarien tar hand om alla de lagliga delarna i samband med ett köp.

Exempel på stora svensktalande mäklare i Algarve

Centrala lägenheter med gångavstånd till havet till lyxvillor

Oavsett vad för slags boende du vill köpa i Algarve finns här något för alla. Priserna är generellt låga men kan så klart variera beroende på vad du letar efter.

Köpa lägenhet på algarvekusten

Det finns många orter längs Algarvekusten där det går att hitta centrala lägenheter som både har nära till stadens kärna och gångavstånd till havet. Det finns också bra möjligheter att hitta moderna lägenheter.

Här finns också riktigt lyxiga villor med hög internationell standard, havsutsikt och i nära anslutning till golfbanor. Föredrar man något mer lantligt eller romantiskt finns det också fina hus utanför städerna och uppe i bergen.

Saker som är viktiga att tänka på vid ett bostadsköp

Som vi redan gått igenom behöver du en advokat och notarie för att få rätt på de lagliga delarna vid bostadsköpet. Vi har här samlat en kort lista att ha som hjälp:

  1. Anlita advokat och notarie – De tar hand om alla de lagliga delarna i samband med ett köp.
  2. Skatteidentifieringsnummer i Portugal (NIF-nummer) – Skaffa ett skattenummer för att bland annat kunna betala fastighetsskatt.
  3. Besiktning – Utför alltid besiktning av bostaden.
  4. Försäkringar

Vanliga frågor och svar om att köpa bostad i Algarve

Är det svårt att köpa bostad i Algarve?

Det är en ganska enkel process att köpa bostad och allra enklast är det om man använder lokala svensktalande mäklare. Då har de koll på allt som behöver göras med att skaffa advokat och notarie för köpets lagliga delar samt att de känner till området mycket bra.

Betalar man fastighetsskatt i Algarve?

Ja, vid köp av bostad betalar du fastighetsskatt. Skattereglerna är fördelaktiga men man behöver skaffa ett NIF-nummer, ett skatteidentifieringsnummer för att kunna betala fastighetsskatt.

Hur hittar man bostäder längs Algarvekusten?

Vi har inne på vår sajt samlat en lista på de största svensktalande mäklarna i området. De brukar ha en del objekt på sina hemsidor.