Leva och bo på Algarvekusten

Om du funderar på att flytta till Algarve kan det vara bra att göra en tydlig prisjämförelse mellan Algarves städer och Sverige. Nedan kommer vi att jämföra Faro, den största staden i Algarve, med Stockholm, Sveriges huvudstad. Är det dyrare att äta en middag på restaurang i Algarve jämfört med Sverige? Och hur skiljer sig den genomsnittliga hyran åt?

Vi har hämtat våra jämförelsesiffror från hemsidan numbeo.com och omvandlat Euro till SEK enligt rådande växelkurs. 

Levnadskostnader i Algarve jämfört med Sverige

De första siffrorna vi tittar på är de generella levnadskostnaderna för att bo i Algarve jämfört med Sverige.

En person som tjänar 57 000 kronor i månaden efter skatt i Stockholm behöver endast 38 000 kronor för att upprätthålla samma levnadsstandard i Faro. I levnadskostnaderna har vi tittat på generell hyra, driftskostnader, kostnader för mat, transport, fritidsaktiviteter, kläder och andra avgifter och utgifter. 

Generellt sett är det alltså betydligt billigare att leva i Algarve än vad det är att leva i Stockholm. Vi ser samma trend om vi jämför andra stora städer i Sverige som Malmö och Göteborg.

Lät oss titta närmare på några andra exempel för att se var de största skillnaderna mellan länderna ligger.

Restauranger och uteliv

En populär sak att jämföra när man tittar på levnadskostnader mellan två olika länder är förstås en öl på restaurang. På en restaurang i Faro kostar 0,5 liter inhemsk fatöl i genomsnitt 18 kronor.  Motsvarande öl på en restaurang i Stockholm landar på 75 kronor. 

Hur ser det ut för restaurangbesök? Trenden fortsätter i Faros fördel. En trerätters middag för två personer kostar i genomsnitt 460 kronor i Faro. I Stockholm får man betala 900 kronor för samma upplevelse. Prislappen är alltså över dubbelt så dyr för ett restaurangbesök i Stockholm jämfört med Faro. 

Den minsta skillnaden på utelivet hittar vi faktiskt på McDonalds. En meny i Faro får man betala 86 kronor för. Samma meny i Stockholm kostar 107 kronor. Här är skillnaden 25 %.

Matvaror 

Även matvarubutiken ligger lägre i Faro jämfört med Stockholm. En liter mjölk får man för bara 11 kronor i en butik i Faro. Samma liter får man betala 16 kronor för i Stockholm. Även i köttdisken ser vi samma trend: 1 kg kyckling kostar 127 kronor i Stockholm och 75 kronor i Faro. 

Matpriser i Portugal jämfört med Sverige

LivsmedelPortugalSverige
Mjölk, 1 L11 kr16 kr
Brödlimpa19 kr29 kr
Ägg, 12-pack27 kr44 kr
Bananer, 1 kg15 kr28 kr
Lök, 1 kg22 kr19 kr
Ost, 1 kg132 kr114 kr
Kyckling, 1 kg75 kr127 kr
Rött kött, 1 kg126 kr193 kr

Priserna är hämtade under april 2024.

Överlag är matpriserna 51 % högre i Stockholm jämfört med Faro. 

Kollektivtrafik och transport

Vad kostar det egentligen att resa kollektivt i Faro? En månadsbiljett för kollektivtrafiken ligger på ungefär 276 kronor. I jämförelse ligger Stockholm på hisnande med 1 020 kronor. Samma trend ser vi om vi jämför enkelbiljetter och taxi – Faro är genomgående billigare att resa i än Stockholm. 

Lissabon spårvagn nr 28

Bostad och driftkostnader 

Hyror och lägenhetspriser är generellt sett billigare i Portugal och Faro än vad de är i Stockholm och Sverige. En central etta får man betala 16 440 kronor för i Stockholm, men endast 9 300 kronor för i Faro. Samma trend ser vi för större lägenheter, men när vi kommer utanför centrum jämnar prisskillnaderna ut sig lite. Om vi jämför Faro med Malmö så ligger faktiskt hyrorna för större lägenheter, och lägenheter utanför centrum, högre i Faro än vad de gör i Malmö.

När vi tittar på driftskostnader för el, värme och vatten är detta generellt sett billigare i Faro än vad det är i Stockholm. För en lägenhet på 85 m² betalar man cirka 1 620 kronor i Stockholm och 1 400 kronor i Faro.

Internet och bredband är dock en aning dyrare i Faro än vad det är i Stockholm. En månads internet hemma kostar cirka 340 kronor i Faro och 316 kronor i Stockholm. 

Barnomsorg

Den största skillnaden mellan Stockholm och Faro hittar vi faktiskt om vi tittar på barnomsorg. Månadsavgiften för en privat förskola ligger i snitt på 1 466 kronor i Stockholm, vilket kan jämföras med 4 280 kronro i Faro. Det är alltså en skillnad på hela 65,7 % – där Faro ligger dyrast.

Löner i Algarve jämfört med Stockholm

De stora skillnaderna i levnadskostnader mellan våra två städer kan såklart förklaras av den generella månadslönen. I snitt ligger en månadslön i Stockholm 78 % högre än en månadslön i Faro. Det förklarar även att den generella köpkraften är 17 % högre i Stockholm jämfört med Faro. 

Sjukvårdssystemet i Portugal

Hur fungerar det egentligen med sjukvård om man är på semester eller bor i Portugal?

Om du är på semester

Om du är på semester i Portugal och behöver uppsöka sjukvården får du hjälp genom att visa upp ditt europeiska sjukvårdskort. Den typ av vård du har rätt till är så kallad medicinsk nödvändig vård, alltså vård som inte kan vänta tills du kommer hem till Sverige igen. 

Den vård du får under semestern får du till samma pris som om någon som bor permanent i Portugal skulle söka vård. 

Kom ihåg:

  • Ha med dig ditt europeiska sjukvårdskort och en kopia av kortet under din semester. Kortet beställer du kostnadsfritt via Försäkringskassan.

Om du flyttar till Portugal

Om du bor permanent i Portugal måste du ansluta dig till det portugisiska sjukvårdssystemet. Det finns tre system som samverkar: det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, särskilt sjukvårdssystem för vissa yrkesgrupper och privata sjukvårdsförsäkringar. 

Vanliga frågor och svar om att leva och bo i Algarve

Vad kostar det att leva i Algarve?

Det är generellt sett billigare att leva och bo i Algarve och Portugal än i Sverige. Ett singelhushåll behöver ungefär 7 600 kronor per månad (utan hyra) för att leva bekvämt i Faro i Portugal. I Stockholm i Sverige behövs 11 350 kronor per månad för en liknande standard.

Vad är billigare i Portugal?

Generella levnadskostnader är billigare i Portugal än i Sverige. Det handlar till exempel om kostnader för matvaror, restaurangbesök och kläder. Priserna skiljer sig inte lika mycket när det kommer till hyra och kostnader för internet och mobiltelefoni. 

Vad kostar en middag i Algarve?

En trerätters middag för två kostar runt 460 till 600 kronor i Portugal – men det beror förstås på vilken restaurang man går till. Generellt sett är det billigare att gå ut och äta i Portugal än vad det är att gå ut och äta i Sverige.