Köra bil till Algarve

En roadtrip från Sverige till Algarve ger dig en resa genom några av Europas allra vackraste länder. En bilsemester kanske tar lite längre tid än ett direktflyg till Faro i Algarve, men upplevelsen är helt klart något speciellt. 

Vi delar med oss av våra bästa tips inför den bilresa från Sverige till Algarve.

Vägval – Sverige till Algarve

Att köra från Sverige till Algarve tar ungefär 32 till 33 timmars aktiv körtid och utan trafik – om man kör ifrån Malmö i Sverige till Faro i Portugal. På vägen stöter man på broar, färjor, vägavgifter, gränsövergångar och olika tidszoner. 

Vilken väg ska man ta till Portugal?

Det finns ett par olika vägar att välja på när man kör ner till Portugal. Vi kommer att gå igenom två alternativ. Den snabbaste vägen går via Danmark, Tyskland, Belgien, norra Frankrike och Paris, och till slut Spanien via San Sebastián och Sevilla. Man får en lite längre väg om man hoppar Belgien och istället kör via Frankrikes södra gräns via Montpellier, och Barcelona och Valencia i Spanien.

Karta – vägen till Portugal 

Kartan nedan visar våra två rutter till Faro i Algarve. Kartan är interaktiv, så du kan zooma in för att se den exakta färdbeskrivningen och hitta passande stopp på vägen.

Vilket väg man ska välja är lite av en smaksak. Om man vill komma ner till Algarve så snabbt som möjligt rekommenderar vi rutten via Belgien. Det kan även vara en bra idé att undvika så många stora städer som möjligt, eftersom trafiken i och runt dessa brukar bli ganska tjock.

Om man vill uppleva södra Frankrike och vackra Barcelona och Valencia i Spanien rekommenderar vi den andra rutten. Om resan är halva nöjet med semestern ner till Algarve kan man passa på att köra igenom vackra Lyon i Frankrike, kanske Marseille i söder och passa på att köra via Madrid i Spanien. Resan kommer att bli längre, men upplevelserna fler. 

Broar och färjor på vägen

Vilket av våra två rutter till Algarve man än väljer kommer man passera både broar och färjor. Den första bron är förstås Öresundsbron som kopplar samman svenska Malmö med danska Köpenhamn. 

Öresundsbron

Öresundsbron

Öresundsbron är avgiftsbelagd och öppen dygnet runt. Man kan köpa sin biljett över bron online, och få ett par procent rabatt på priset, eller köpa en biljett på plats. Om man köper en biljett online slipper man stå i biljettkön i Malmö, och kan istället köra direkt över bron via de gröna banorna – bommarna kommer att känna igen bilens registreringsnummer. 

Rødby – Puttgarden

Nästa landsöverfart är färjan mellan danska Rødby och tyska Puttgarden. Scandlines kör linjen och den tar cirka 45 minuter. Avgångar går varje dag med 45 minuters mellanrum hela dygnet. Du kan boka din biljett för färjan online eller köpa en biljett på plats. 

Tips för en smidig bilresa

  • Planera din rutt
  • Köp biljetter till broar och färjor i förskott
  • Planera var ni ska stanna och sova över – boka hotellrum
  • Packa alla viktiga dokument: pass, körkort, försäkringshandlingar (det gröna kortet) till bilen

Trafikregler i Portugal

Portugal har ett vägnät som är väl utbyggt med motorvägar och landsvägar över hela landet. Trafikreglerna i Portugal är snarlika trafikreglerna i Sverige, men det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på. 

Vi går igenom de viktigaste nedan.

Vägskyltar i Portugal

Den största. Skillnaden mellan vägskyltarna i Portugal och våra svenska skyltar är färgerna. Motorväg skyltas med blåa skyltar, istället för våra svenska gröna, och varningsskyltarna har vit bakgrund istället för våra svenska gula. Skylten för väjningsplikt är alltså vit med röda kanter i Portugal, och gul med röda kanter i Sverige.

Motorväg i Portugal
Motorvägsskylt i Portugal

Vägavgifter

Många av Portugals motorvägar har vägavgifter. Dessa avgifter kan betalas via ett avgiftskort, eller Tollcard. Ett Tollcard kan man köpa via det portugisiska vägverkets hemsida, tollcard.pt. Kortet är virtuellt och kopplas till ens registreringsnummer på bilen. Man laddar kortet med pengar som automatiskt dras när man passerar en motorväg med avgift.

På plats i Portugal kan man även köpa ett fysiskt Tollcard. Detta gör man i ett postkontor.

Hastighetsgränser

På motorvägar gäller 120 km/h som högsta hastighet för personbilar utan släp. På motortrafikleder gäller 100 km/h, på landsväg 90 km/h och på vägar i bebyggda områden gäller i regel 50 km/h. Kom ihåg att titta efter hastighetsskyltarna på vägarna och anpassa hastigheten, en bot kan bli dyr.

Hastighetsbegränsning i Portugal
120 km/h är maxhastighet på motorvägar i Portugal

Mobiltelefon

Det är förbjudet att använda en mobiltelefon (eller annan personlig elektronisk enhet) samtidigt som man kör i Portugal. Undantag görs för handsfree med högtalarsystem och handsfree med en öronsnäcka. Det är alltså inte tillåtet att prata i sin mobiltelefon med hörlurar med två öronsnäckor, fastän bara en snäcka sitter i örat. 

Om man använder sin mobiltelefon olagligt kan man få böter på mellan 120 upp till 600 Euro. 

Sammanfattning

Saker som är bra att ha koll på:

  • På motorvägar är högsta hastigheten 120 km/h
  • Många motorvägar har vägavgifter
  • Många broar är avgiftsbelagda
  • Det är förbjudet att köra med dubbdäck
  • Barn under 12 år får inte sitta i framsätet (barn under 3 år som sitter i bilbarnstol ä dock undantagna denna regel)
  • Mobilanvändning är förbjudet, men man får prata i telefon med godkänd handsfree

Frågor och svar om att göra till Algarve

Hur lång tid tar det att köra till Algarve?

Under perfekta förhållanden och utan stropp tar det ungefär 40 timmar att köra från Stockholm till Faro i Algarve. I praktiken får man lägga till tid för trafik, bilköer, stopp, övernattningar och annat som kan ta tid. Räkna med minst ett par dagars restid.

Hur kör man snabbast till Algarve?

Från Sverige kör man snabbast till Algarve i Portugal om man väljer vägen via Danmark, Tyskland, Belgien, norra Frankrike, Spanien och sedan Portugal. Du hittar en mer exakt vägbeskrivning på vår sida.

Hur betalar man vägtullar i Portugal?

Enklast betalar man vågtullar i Portugal med ett virtuellt Tollcard. Detta Tollcard kan man köpa online via tollcard.pt eller hos den portugisiska posten. Kortet aktiveras och kopplas till ens registreringsnummer på bilen.