Marocko

Marocko är ett land i Nordafrika som ligger precis intill Spaniens sydligaste kust vid Gibraltar sund.  Landet har en lång kustlinje som bjuder in till bad och solsemester och ett varierande landskap med öknar, klippor och vacker natur.  

Marocko

Resa till Marocko från Algarve

Det är fullt möjligt att göra en dagsutflykt från Algarve till Marocko. Resan går via Spanien och städerna Sevilla och Tarifa. Över Gibraltar sund åker man färja. 

Med bil

Om man vill göra en kortare utflykt är det enklast att köra från Algarve till någon av de nordligaste städerna i Marocko. Man kör på motorvägar nästan hela vägen och passerar Gibraltar sund via en färja från Tarifa eller Algeceria i Spanien. 

Från Tarfia går färjor till Tanger flera gånger om dagen. Resan tar en timme.

Från Algecerias går färjor till Tanger och Ceuta. Till Tanger tar resan mellan en och en och en halv timme. Till Ceuta tar resan drygt en timme. Båda färjor går flera gånger per dag. 

Biljett till färjorna kan man köpa via internet eller direkt på plats vid hamnen. Det går bra att ta med sig bilen på resan över sundet. 

Resväg till Marocko

Sevärdheter i Marocko

Det finns mycket att se i Marocko – allt från historiska städer, vackra byggnader och vibrerande nattliv till vackra naturupplevelser, ökensafari och kilometerlång badstränder. 

Marrakech

Marrakech är den mest välbesökta staden i Marocko. Här finns historiska byggnader, vackra moskéer och livliga marknader och kultur. 

På marknaden Grand Souk hittar man bland annat smakrika afrikanska kryddor, vacker keramik, skinnprodukter och väldoftande tvålar.  Kom ihåg att pruta om du vill göra en riktigt bra affär. 

Guidade vandringar och utflykter

Från Marrakech går det flera olika guidade vandringar, dagsutflykter och andra upplevelser. Man kan bland annat få uppleva ökensafari vid Merzouga eller i Sahara, båtturer till Ouzoudfallen och ballongflygning över vackra nordafrikanska landskap. 

Marrakech är knutpunkten för många av Marockos mest populära turistupplevelser. 

Andra städer som är väl värda ett besök i Marocko:

  • Tanger
  • Agadir
  • Fès
  • Casablanca

Chefchaouen – Den blå staden

Chefchaouen, även känd som den blå staden, är en perfekt plats för en dagsutflykt. Staden ligger i nordvästra Marocko bara ett par timmars körväg från hamnen i Tanger. Staden ligger på en bergskant vid Rafbergen och är fylld av vackert azurblå hus och byggnader. 

I staden finns ett rikt kulturarv, vackra trånga gränder och lummiga trädgårdar. Det går guidade turer till staden som visar upp dess museum, historiska byggnader och lokala butiker och caféer. 

Ouzoudfallen

I närheten av Marrakesh hittar vi Ouzoudfallen – Nordafrikas kanske vackraste vattenfall omringade av ståtliga berg och levande natur. Möt de lokala aporna, vandra längs bergens slingrande stigar och njut av utsikten över det 110 meter höga fallet. 

På plats erbjuds guidade turer. Man kan även välja en guidad dagstur från Marrakech som tar en med buss och båt till det vackra vattenfallet. 

Merzouga

I sydöstra Marocko finns byn Merzouga i närheten av Saharaöknen. Byn är populär bland turister som vill uppleva Afrikas öken på nära håll. Här erbjuds ökensafari, kamelridning och guidade övernattningar under öppen himmel.

I byn finns en campingplats uppsatt där de flesta guidade turer utgår ifrån. Här lagas mat över öppen eld, lokal musik spelas och de stora sanddynerna omringar platsen. 

Vanliga frågor och svar om Marocko

Hur reser man från Algarve till Marocko?

Från Algarve kör man via Spanien till Marocko. Resvägen går via Sevilla och Gibraltar. Man kan välja att ta färjan till Marocko via antingen Tarifa eller Algeceria. Färjan tar mellan en och en och en halv timme. 

Vad ska man göra i Marocko?

Marockso bjuder på badsemester, naturupplevelser i öknen eller bergen, livliga marknader och historia byggnader. Vi rekommenderar ett besök i Marrakesh, den blå staden Chefchaousen och en ökensafari med utgångspunkt i Merzouga. 

När är den bästa tiden att åka till Marocko?

Marocko kan bli väldigt varmt under sommarmånaderna juni, juli och augusti – upp till 40 grader. Om man är ute efter väder som liknar den svenska sommaren rekommenderar vi vår eller sensommar/höst.