Sevilla

Sevilla är en av Spaniens största städer och bjuder på en mängd sevärdheter, attraktioner och upplevelser som är perfekta för en dagstur om man reser från Algarve. Staden är särskilt känd för sina historiska byggnader i stadens centrum, den spanska konstformen flamenco och stadens två fotbollslag i La Liga, Sevilla FC och Real Betis. 

Resa från Algarve till Sevilla

Sevilla ligger i södra Spanien 14 mil från gränsen till Portugal. Staden kan man ta sig till både med egen bil och kollektivtrafik. 

Med bil

Från Faro i Algarve tar det ungefär 2 timmar och en kvart att köra till Sevilla i Spanien. I Portugal kör man längs motorvägen A22 och i Spanien kör man längs motorvägen A-49. 

Tänk på att motorvägarna i både Portugal och Spanien kan vara avgiftsbelagda – något som gäller både A22 och A-49. Hur vägavgiften betalas skiljer sig åt mellan de två länderna. I Portugal kan man ladda ett betalkort med pengar som automatiskt dras när man passerar en vägtull, men i Spanien är det vanligare med betalstationer när man kör av motorvägen. 

Resväg till Sevilla

Med buss

Från Faro i Algarve går det direktbussar till Sevilla i Spanien. Att ta bussen till Sevilla tar 2 timmar och 45 minuter. Det är bussbolaget Alsa som kör linjen och bussen kör flera gånger om dagen. 

Samma bussbolag kör en linje mellan Albufeira i Algarve till Sevilla. Den turen tar mellan 3 timmar och 45 minuter upp till 4 timmar och 15 minuter. Bussen stannar på Sevillas busstation i stadens centrum. 

Sevärdheter i Sevilla

Sevilla är en vacker och historisk stad med sevärdheter för de flesta intressen. Stadens historiska byggnader lockar den arkitekt- och historieintresserade, medan de populära fotbollslagen och stadens kärlek för flamenco lockar den sport- och kulturintresserade. 

Sevillas katedral

Mitt i Sevilla hittar vi stadens populäraste byggnad – Sevillas katedral. Katedralen är romersk-katolsk och började byggas 1402 men stod inte färdig förrän nästan två hundra år senare. Katedralen är byggd på samma plats som en moské, och tornet Giralda är en ombyggnad av den moskéns minaret. I katedralen hittar vi Christofer Columbus grav.

Det här är en pampig och spektakulär byggnad som lämnar få oberörda. Katedralen är öppen för besökare måndagar, tisdagar, lördagar och söndagar. Då erbjuds även guidade rundturer.

Alcázar

Det kungliga medeltidspalatset Alcázar har lockat besökare och turister i hundratals år. Det är en av de mest besökta turistattraktionerna i staden, men åtkomsten till palatset är begränsad eftersom det fortfarande används av Spaniens kungafamilj. 

Eftersom efterfrågan på biljetter kan vara hög är det klokt att boka biljetter i förtid – då slipper man bli stående utanför palatset utan någon möjlighet att få komma in. Guidade turer erbjuds, och även turer som kombinerar Sevillas katedral med Alcázar.

Sedan 1987 finns platsen på Unescos lista av världsarv. 

Flamenco

Den spanska konstformen flamenco är mycket populär i Sevilla. Många av landets bästa flamencoföreställningar sätts upp här. Kom närmare den spanska kulturen och njut av en passionerad och eldig uppvisning av Spaniens stolthet. 

Flamencoföreställningar sätts upp på teatrar runt om i staden. Det finns även ett flamencomuseeum, Museo del Baile Flamenco.

Sevilla FC

Om Sevillas konstnärliga stolthet är flamencon så är stadens sport-stolthet fotbollsklubben Sevilla FC. Laget spelar i den högsta spanska divisionen, La Liga. Hemmaarenan heter Estadio Ramón Sánchez Pizjuán och tar in över 42 000 åskådare. 

Att uppleva en fotbollsmatch med Sevilla FC på hemmaplan är något en sportfantast sent kommer att glömma. Staden får nytt liv under matchdagar och arenan kokar. 

Matchbiljetter köps online eller på stadion. Vanligtvis säljs stadion inte ut, om det inte handlar om en högprofil-match eller ett derby mot den andra Sevilla-klubben Real Betis. Detta innebär att det brukar gå bra att köpa biljetter på plats samma dag som matchen har avspark. 

Vanliga frågor och svar om Sevilla

Hur reser man från Algarve till Sevilla?

Sevilla ligger lite mer än två timmars bilfärd från Faro i Algarve. Med bil följer man motorvägen A22 mot Spanien, sen A-49 mot Sevilla. Man kan även åka buss från både Faro och Albufeira till Sevilla. 

Vad ska man se i Sevilla?

Populära sevärdheter i Sevilla är det kungliga palatset Alcázar, Katedralen i Sevilla, Plaza de España och tonet Giralda. Läs mer om stadens sevärdheter på vår sida. 

Vad behövs för att åka mellan Portugal och Spanien?

Både Portugal och Spanien ingår i Schengen, vilket innebär att EU-medborgare ska kunna resa fritt mellan länderna. Det är dock ändå bra att ta med sig ett nationellt ID-kort eller körkort när man passerar en landsgräns.